fbpx

Dag 1: Hoe gaat het met je?

NB: heb je de introductie gemist? Klik dan hier voor de toelichting: ‘Een boekje voor jezelf’.

Hoe gaat het met je?

Noteer de vraag in je journal en zoek naar antwoorden in een oude krant of tijdschrift. Echte antwoorden, gekke antwoorden, kloppende of juist helemaal niet kloppende antwoorden, alles is goed! Plak de antwoorden in je journal. Houd wat ruimte over voor antwoorden die je later misschien nog vindt en wilt toevoegen. Als je zin hebt, kun je nog wat dingen opschrijven die in je gedachten kwamen door de antwoorden.

In mijn eigen journal werd het dit:

hoe gaat het - journaling opdracht

Sommige gevonden antwoorden zijn natuurlijk bizar en daar kan ik dan echt plezier in hebben. En dat is dan weer fijn, om een beetje plezier en humor te ervaren terwijl je met iets serieus bezig bent, namelijk je afvragen hoe het nou eigenlijk met je gaat.

In mijn journals zie ik de vraag regelmatig terugkeren. Ik heb hem bijvoorbeeld ook in handlettering gemaakt, aangevuld met wat stilistische elementen in art deco stijl. Tijdens het tekenen en inkleuren kun je ook prima nadenken over je antwoord op de betreffende vraag. Ik wilde hier met name de vraag die ik zo lastig vind, mooi maken. En mezelf dwingen om erbij stil te staan, wanneer ‘uit de weg gaan’ een aantrekkelijk alternatief lijkt.

hoe gaat het het - handlettering in journal

In mijn boek ‘Uitgelezen’ schreef ik hier al een kort persoonlijk verhaaltje over (pagina 68-69). Maar de lastige vraag komt natuurlijk ook aan de orde in ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’.

Tekstfragment uit ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ pagina 48-49

Hoe gaat het?

Adriaan begint het gesprek meestal met Hoe gaat het? en kijkt me dan verwachtingsvol en vriendelijk aan. Het is een vraag waar ik enorm tegen opzie. De angst die ik al voelde bij het aanbellen golft verder over me heen. Lange tijd luisterde ik niet naar mijzelf. Ik weet daardoor oprecht niet hoe het met mij gaat. Wanneer andere mensen vragen hoe het met me gaat dan kan ik gemakkelijk zeggen dat het goed gaat. Daar kom je gewoon mee weg. Maar mijn gezin merkt natuurlijk wel dat het niet goed gaat. Op een gegeven moment weet ik dat als Martin vaker aan me vraagt hoe het met me gaat, het dan waarschijnlijk niet goed met mij gaat. Een vreemde omweg.

Nu ik weer ben gaan schrijven en tekenen lijkt het wel een stortvloed die loskomt. Het zijn mijn boekjes, niemand anders kijkt erin en ik voel me vrij om daarin te doen wat ik wil. Het is fijn om over dingen na te denken, mooie kleuren te gebruiken of lelijke gedachten van me af te pennen. Of nou ja, dat is niet fijn maar wel goed.

Er komen ook herinneringen boven. Doordat ik deze opschrijf hoef ik er niet steeds aan te denken. Het staat op papier en dat geeft meer ruimte in mijn hoofd.

Maar hoewel ik steeds beter besef hoe het met me gaat, blijft het praten lastig. Adriaan heeft geduld met mij. Ik heb geen geduld met mijzelf. Bij alles wat ik eventueel zou willen zeggen, houdt mijn zelfkritiek me tegen. Het is gek, het is stom, het is verkeerd, het is niet belangrijk.

Soms begrijp ik de vraag ook verkeerd. Niet dat Adriaan dat zegt, want hij lijkt ieder antwoord goed te vinden. Maar dan besef ik achteraf dat hij de vraag waarschijnlijk anders bedoelde dan ik hem opvatte. Daar vind ik ook weer wat van.

Adriaan reageert zorgvuldig op wat ik vertel. Ik denk dat hij zijn woorden heel bewust kiest. Toch slaag ik erin om zijn reacties ook als kritiek op te vatten. Ik zit zo vol zelfkritiek dat dit het enige is wat ik kan horen. Bij positieve feedback raak ik intern in staat van alarm. Ik zet me schrap voor de afwijzing die daarna alsnog zal komen.

Klik hier om het boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ bij de auteur te bestellen.

Dit is deel 1 van een serie van twaalf voorbeelden van creativiteit die je kunt gebruiken om jezelf te ondersteunen. Je voert de opdrachten of suggesties uit in een leeg boekje zoals een schetsboekje, dummy of een plakboek. Je kunt natuurlijk ook ander papier gebruiken en dat misschien later zelf inbinden, of op boekpagina’s werken die je al dan niet voorbehandelt met acrylverf of gesso.

De voorbeelden maken deel uit van de creatieve mailreeks #12dagencreatief 2024-2025 die wordt verzonden via een maillijst waarvoor je jezelf gratis kunt aanmelden (klik op deze link). Van Kerst 2024 tot Driekoningen 2025 worden de mails dagelijks verzonden, en daarna opnieuw in maandelijkse afleveringen gedurende heel 2025. Aanmelden kan altijd, ook als de reeks al is begonnen.