fbpx

Dag 2: Teken je gedachten

Teken je gedachten

Als je je gedachten zou moeten tekenen in simpele lijnen, hoe zouden ze er dan uit zien? Gaat het alle kanten op? Zit er een patroon in, zijn er herhalingen, is het overzichtelijk of juist niet? Is er een begin en een eind? Als je veel over een specifiek onderwerp nadenkt, kun je dat erbij schrijven. Je kunt ook meerdere woorden en zinnetjes noteren en met lijnen en pijlen het verband weergeven. Je maakt als het ware een plattegrond van je hoofd.

Toen ik in therapie ging, vroeg de therapeut aan mij wat ik als eerste aan wilde pakken. Ik had geen idee, mijn hoofd was een totale chaos. Ik heb die gedachten toen opgeschreven in mijn journal, precies zoals ze waren: als losse flarden met allemaal pijlen en verbanden ertussen. Die pagina laat ik hier niet zien want hij voelt heel privé. Het was allemaal volkomen logisch voor mezelf toen ik het opschreef, maar als ik het nu terug lees kan ik mezelf niet meer volgen. Ik zie nu dat het écht niet goed met me ging, en dat had uiteraard invloed op alle gebieden in mijn leven.

Op pagina 34 in ‘Denk je dat je mij kunt helpen’:

Wat wil je als eerste aanpakken?

Mijn hobby’s heb ik dus verwaarloosd. Maar er is meer aan de hand. Wat wil ik als eerste aanpakken? Adriaan vraagt het aan mij, maar ik weet het niet. Ik raak in paniek van de vraag. Ik ben bang om een verkeerd antwoord te geven. Ik wil erover nadenken. En daar ben ik dagen mee bezig.

Sinds die vraag, en de vraag of ik misschien een dagboek bijhield, ging ik weer in mijn journal werken en heb ik vaker op papier proberen te verbeelden hoe ik me voelde. Zoals de gedroedelde tekening hieronder, tamelijk vol en duister. Ik weet nog dat de open plekken in de tekening meer mijn behoefte weergaven dan de werkelijke situatie. Ik wenste meer rust in mijn hoofd.

gedachten droedel

 

Ik was in die periode ook in staat om volkomen dóór te piekeren naar aanleiding van een kleinigheid. Bijvoorbeeld een vaag gevoel of een kleine irritatie, die ik probeerde weg te duwen en die daardoor groter en groter werd. Beetje bij beetje leerde ik om mijn eigen gevoel bewust waar te nemen en serieus te nemen, en ontdekte ik dat het van wegduwen alleen maar groter en hinderlijker werd.

 

van niets naar iets

 

Ook ontdekte ik dat ik behoorlijk gevoelig ben voor prikkels en dat ik mezelf een groot plezier doe door daar rekening mee te houden. Rust inbouwen en sommige situaties simpelweg niet opzoeken als het niet nodig is. Zoals gezellig naar Keulen gaan voor de kerstmarkten… Het was voor mij een ervaring van pure stress door alle geluiden en mensen. Doordat ik op moest letten dat ik mijn gezin niet kwijtraakte, kon ik ook niet opgaan in leuke kramen of mooie dingen bekijken. Beter ga ik alleen, naar een plek die iets minder populair is…

Die avond had ik absoluut geen energie meer om uitbereid te journalen. Ik knipte de psychedelische wikkel van een koffiebekertje in de vorm van een kerstboom en schreef kort over mensen, mensen en mensen.

 

overprikkeld

 

Behalve proberen weer te geven hoe het nu is in je hoofd, kun je ook verbeelden hoe je het zou wensen. Daarmee nodig je de gewenste situatie bewust uit en vergroot je de kans dat je het (af en toe) daadwerkelijk zult ervaren. Zoals in een flow zijn, omdat je allemaal leuke dingen kunt doen met fijne mensen om je heen. Volop actie, zonder spanning. Heerlijk! Het tekenen van die golven en er steeds opnieuw overheen gaan met je fineliner, dat is ook heerlijk.

 

in een flow zijn

 

Klik hier om het boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ bij de auteur te bestellen.

Dit is deel 2 van een serie van twaalf voorbeelden van creativiteit die je kunt gebruiken om jezelf te ondersteunen. Je voert de opdrachten of suggesties uit in een leeg boekje zoals een schetsboekje, dummy of een plakboek. Je kunt natuurlijk ook ander papier gebruiken en dat misschien later zelf inbinden, of op boekpagina’s werken die je al dan niet voorbehandelt met acrylverf of gesso.

De voorbeelden maken deel uit van de creatieve mailreeks #12dagencreatief 2024-2025 die wordt verzonden via een maillijst waarvoor je jezelf gratis kunt aanmelden (klik op deze link). Van Kerst 2024 tot Driekoningen 2025 worden de mails dagelijks verzonden, en daarna opnieuw in maandelijkse afleveringen gedurende heel 2025. Aanmelden kan altijd, ook als de reeks al is begonnen.