Fijne focus
Neem een pagina met veel tekst uit een boek of een tijdschrift en lijm dat in je journal. Zoek naar een woord of een korte zin van iets positiefs of moois, waar je je focus met plezier op wil richten. Teken daar een lijn omheen met een fineliner, zo ruim mogelijk. Voeg nu een tekening en/of kleur toe waardoor alle aandacht naar het focuswoord gaat, bijvoorbeeld: zonnestralen, pijlen, spiraal, wijzende vingers…
Natuurlijk kun je dit ook gewoon in je boekselboek doen en het werk daarin laten zitten. Ik heb er al vele gemaakt, in allerlei varianten.
Ik geniet ervan dat je deze opdracht met werkelijk iedere tekst kunt doen, want je vindt altijd wel ergens een woord waar je iets mee kunt. Dus scheur maar gewoon een stuk tekst uit een krant of tijdschrift en ga aan de slag met wat er is.
Het is belangrijk voor je mentale gezondheid om jezelf te helpen focussen op goede en mooie dingen.
Krijg je tien complimenten (over je uiterlijk, je werk of wat dan ook) en één kritische opmerking? Grote kans dat de kritiek meer effect op je heeft dan alle complimenten. Wij mensen hebben namelijk een ‘negatieve bias’. Ons brein focust zich sneller op de negatieve dingen in het leven dan op de positieve. Het is een evolutie-dingetje waar we niet zo veel aan kunnen veranderen.
Maar als je dit wéét, kun je er bewust positieve dingen tegenover zetten. Om de ellende te beperken.
Op pagina 179 van ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ schrijf ik:
Rotopmerkingen
Het gaat helemaal niet goed met mij, deze weken. Maar ik krijg ook allerlei positieve reacties. Het lijkt wel een spagaat die steeds groter wordt. Het schijnt gezond te zijn om je zegeningen te tellen, Adriaan begint er ook over. Maar wanneer ik opschrijf wat er allemaal goed gaat dan zijn dat dingen waarvan andere mensen zeggen dat ze goed gaan. Of eigenschappen van mij die andere mensen waarderen. Ik voel het zelf niet. Op die manier heeft het weinig zin, zo’n dankbaarheidsdagboek.
Dan heb ik meer profijt van mijn verzameling met rotopmerkingen. Die doet me beseffen dat het niet klopt dat alles aan mij ligt. Jazeker, ik ben gevoelig en val over dingen die anderen niet eens in de gaten hebben. Maar sommige mensen deugen gewoon echt niet. Of ze zijn niet zo slim. En dan heb je nog de goede mensen die desondanks rottige dingen doen en zeggen. Waar ik van Adriaan best wat van mag vinden.
Een dankbaarheidsdagboek spreekt me persoonlijk niet zo aan. Maar er zijn natuurlijk nog meer technieken om je focus op het positieve te richten. Naast de hierboven genoemde ‘fijne focus boeksels’ heb ik bijvoorbeeld ook een mapje ‘fanmail’ op mijn computer waarin ik lieve mailtjes bewaar. En de besteklade van onze eettafel gebruik ik voor lieve briefjes, kaartjes en post-itjes van mijn man, kinderen, vrienden en klanten.
Klik hier om het boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ bij de auteur te bestellen.
Dit is deel 5 van een serie van twaalf voorbeelden van creativiteit die je kunt gebruiken om jezelf te ondersteunen. Je voert de opdrachten of suggesties uit in een leeg boekje zoals een schetsboekje, dummy of een plakboek. Je kunt natuurlijk ook ander papier gebruiken en dat misschien later zelf inbinden, of op boekpagina’s werken die je al dan niet voorbehandelt met acrylverf of gesso.
De voorbeelden maken deel uit van de creatieve mailreeks #12dagencreatief 2024-2025 die wordt verzonden via een maillijst waarvoor je jezelf gratis kunt aanmelden (klik op deze link). Van Kerst 2024 tot Driekoningen 2025 worden de mails dagelijks verzonden, en daarna opnieuw in maandelijkse afleveringen gedurende heel 2025. Aanmelden kan altijd, ook als de reeks al is begonnen.
- Een boekje voor jezelf – Introductie
- Dag 1: Hoe gaat het met je?
- Dag 2: Teken je gedachten
- Dag 3: Houd je vorderingen bij
- Dag 4: Dingen die helpen
- Dag 5: Fijne focus
- Dag 6: Gezien worden
- Dag 7: Tijdlagen
- Dag 8: Wees eens lekker boos
- Dag 9: Woorden vinden
- Dag 10: Rust in beeld
- Dag 11: Patroon veranderen
- Dag 12: Kiezen