fbpx

Nog zo veel meer te vertellen…

Loes Vork bij New Business RadioVandaag mocht ik tien minuten te gast zijn in het programma De Ondernemer Live #27 bij New Business Radio. Erg leuk natuurlijk, zo vaak kom ik niet op het Mediapark! Waar het vandaag ook gewoon druilerig en mistig was, net als in de rest van het land.

Ik versprak me overigens in de uitzending. Ik heb het boek natuurlijk wel zelf geschreven, maar niet alleen!

Na afloop had ik hetzelfde gevoel als ik had bij eerdere interviews, zelf bij de langere zoals de podcast van drie kwartier met Bram Bakker. Namelijk: ik heb maar een fractie verteld van wat ik kan en wil vertellen.

Dit is geen zelfkritiek

Ik ben ‘zeg maar’ bekend met zelfkritiek, maar ik voel dat dit anders ligt. Want het interview was goed. Het gesprek verliep plezierig, ik kon de vragen prima beantwoorden en ik denk dat ik dat op een informatieve én persoonlijke manier heb gedaan.

Ik heb onder meer verteld over hoe ik erachter kwam dat het niet zo goed met me ging. En dat veel mensen denken dat ze de enige zijn met problemen. Dat het een van de valkuilen van een ondernemer is om hard te werken om lastige gevoelens te ontlopen. En dat het juist bij het ondernemerschap past om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gezondheid, om bereid te zijn om naar jezelf te kijken en om te veranderen. En dat het belangrijk is dat je een klik hebt met degene met wie je gaat praten.

Maar ik heb ook heel veel niet verteld. Natuurlijk moeten de luisteraars vooral ons boek gaan lezen voor het complete verhaal, maar ook dán zou ik nog zoveel meer willen vertellen… Dus vandaar deze blog(s) en de berichten op social media. En een volgend boek ligt ook wel in de lijn der verwachtingen.

Wat had ik vandaag allemaal willen vertellen? In ieder geval dat ik hoop dat mensen en ondernemers die met hun mentale gezondheid worstelen in ons boek herkenning en informatie vinden en dat ons boek bijdraagt aan meer openheid rondom in therapie zijn.

En ik had een vollediger antwoord willen geven op de vraag welke 3 tips ik heb voor mensen met depressieve klachten.

Interview Loes Vork De Ondernemer

Hier zijn ze (de 3 tips):

Je bent niet de enige

Als het mentaal niet zo goed met je gaat denk je dat je de enige bent. Dat is niet zo. Ook mensen die succesvol zijn hebben problemen. Voor iedereen is leven gewoon ook hard werken en uitdagingen aangaan.

Van contact knap je op

Als het niet zo goed met je gaat, heb je ook de neiging om jezelf terug te trekken. Logisch, maar niet handig. Want sociaal contact, al is het maar met één andere persoon, is juist iets waar je van opknapt. Dus neem initiatief en spreek met iemand af, ook al heb je geen zin.

Blijf werken als het maar een beetje mogelijk is

En: blijf werken als het ook maar een beetje mogelijk is, ook al denk jij (of je baas) dat je niks kunt. Met een burn-out ligt het anders, maar in de meeste andere gevallen kun je toch werken. Ook als je depressief bent, heb je toegang tot je kennis en je vaardigheden. Een deel van jou is depressief, maar het andere deel van jou bevat nog vele kwaliteiten.

Bovendien geeft werken structuur in je leven. Je moet dingen doen zoals opstaan, aankleden en naar je werk gaan. Als een klant mij belde voor een afspraak, zag ik dat echt niet zitten. Daarom stelde ik een datum over 2 weken voor, in de hoop dat ik me dan beter zou voelen. Wanneer die dag aanbrak voelde ik me echter nog steeds slecht, maar ik wilde mijn klant niet teleurstellen en liet de afspraak doorgaan. En tot mijn eigen verrassing verliep zo’n sessie uitstekend. Na afloop vertrok de klant blij en tevreden, en was ik zelf ook een beetje opgeklaard. Ik had even ervaren wat ik nog wel kon en waar ik goed in ben. Ik voelde me even waardevol, en dat was een belangrijk tegenwicht voor mijn zelfkritiek. En ik had een ervaring van verbinding met een ander mens.

Gelukkig zijn mijn klanten mooie, getalenteerde mensen. Het is een voorrecht om met hen te mogen werken. Dat is het fijne van werk doen dat echt bij je past, en van een marketingstrategie waarbij je jezelf niet alleen als ondernemer, maar ook als mens laat zien: open, eerlijk, persoonlijk en echt.

Wil je de uitzending terugluisteren? Dat kan o.a. via Soundcloud .
Je kunt het ook ZIEN via YouTube. Ik ben in beeld vanaf 1:09:21 (daar zie je de deur open gaan) tot 1:21:42