fbpx

Lichaam & geest zijn één geheel

Geestelijke gezondheid gaat hand in hand met lichamelijke gezondheid. Ook in de periode dat ik in therapie was besefte ik dat ik meer kon doen om mezelf te ondersteunen, zoals beweging, buiten zijn, verbinding ervaren met andere mensen en sporten. In ons boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ schrijven zowel psycholoog Adriaan van ‘t Spijker als ikzelf (cliënt Loes) over deze holistische visie op gezondheid.

Hier ben ik aan het woord:

Holistische aanpak

Omdat ik zulke heftige reacties en zo´n stress voel in mijn lijf, bezoek ik een holistische masseur. Ik wil aangeraakt worden en ontspannen. Over de ontstoken peesplaten raadpleeg ik mijn vriendin, die fysiotherapeut is. Ze geeft me oefeningen en vertelt dat het lang kan duren. Ik lees dat depressie vaak samengaat met ontstekingen in je lichaam. Die heb ik, dus ik kies voeding en supplementen met een ontstekingsremmende werking. Ik heb grote moeite met het doorslikken van de pillen en ik ben twee weken intensief bezig om mijzelf dat te leren zonder over mijn nek te gaan. Ik begin met sporten onder begeleiding. Ik zoek bewust de zon op.

Ik doe kortom vreselijk mijn best om me beter te voelen. Ik noem sommige van deze dingen wel in mijn gesprekken met Adriaan, maar we gaan er nooit dieper op in. Dat vind ik jammer. Want waarom hebben we het hier niet over? Is het vervelend voor hem dat ik tegelijkertijd ook anderen voor mijn gezondheid inschakel? Is hij het oneens met mijn holistische aanpak? Of weet hij er niets van doordat het niet zijn terrein is?

 

En dit schrijft Adriaan onder meer:

het is een eenheid - Adriaan van 't SpijkerHet is een eenheid

In mijn opleiding moest ik iets leren over hersenen, zenuwen en over het stresssysteem van ons lichaam. Ik vond dat onzin, want psychologie gaat toch over emoties en over ons ‘geestelijk’ leven? In deze gedachten is de weerslag te zien van mijn opvoeding, waarin ik leerde dat het lichaam minder belangrijk is dan de ziel. Want het lichaam vergaat, maar de ziel blijft. Ik leerde dat we een lichaam hebben, maar een ziel zijn.

In mijn praktijk en door eigen ervaringen heb ik ontdekt hoe belangrijk ons lijf is. Dat dualisme onzin is. We hebben geen lichaam, maar we zijn het. En we hebben geen ziel, maar we zijn het. We zijn bezielde lichamen. Die eenheid is zo ontzettend belangrijk. Ons lichaam vertelt ons heel veel over hoe we ons voelen, en hoe we ons voelen heeft heel veel invloed op hoe ons lijf op een bepaald moment werkt.

Als ik boos ben dan voel ik die emotie mentaal, maar ook in mijn lijf. Ik krijg het warm en voel spanning in mijn spieren. Hetzelfde geldt voor alle andere emoties, deze zijn voelbaar in mijn lichaam. Hierdoor kan ik mijn lijf als een soort thermometer gebruiken: wat ik in mijn lijf voel, vertelt me soms hoe ik me emotioneel voel.

Het is voor je mentale gezondheid belangrijk dat je je lichaam leert ‘lezen’: wat vertelt mijn lichaam mij? Je lijf geeft je eerst vriendelijk signalen, met een beetje (spier) pijn of niet helemaal meer zoveel energie als eerst hebben. Als je daar niet naar luistert dan wordt je lijf steeds strenger, tot je uiteindelijk een keer uitvalt doordat je lijf zegt: ‘Nu is het wel even genoeg.’ Dan trapt je lijf hardhandig op de rem.

Dat vinden we vaak vervelend, want het komt altijd op een slecht moment. Je moet namelijk nog een deadline halen, een klant wacht op een presentatie of de verjaardag van je zoontje is morgen. Maar je lijf is onverbidde­lijk. Alleen als je je lijf goed verzorgt, doet je geest het ook goed. We zijn geen twee-eenheid van lijf en ziel. We zijn een eenheid van een bezield lijf.

 

Fit20 Gouda John OuwendijkIk ga al jaren naar John Ouwendijk van fit20 Gouda (en naar Joka – waarom moest je naar Frankrijk vetrekken?!). Het helpt mij echt om een vaste afspraak in de week te hebben en om tijdens het sporten persoonlijk begeleid te worden.

Ik train altijd alleen, zodat het echt even een moment voor mezelf is, zonder teveel prikkels. In deze sportschool geen publiek of harde muziek! In de 20 minuten van deze hoog intensieve training (langzame, gecontroleerde bewegingen) komen de belangrijkste spiergroepen aan bod.

Krachttraining heeft veel positieve effecten. Het kan je bloeddruk en je cholesterol verlagen. Het versterkt je hart en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het verbetert je stemming en verlaagt de kans op depressies. Het lijkt je ook te beschermen tegen dementie en cognitieve achteruitgang.

Denk je misschien dat 20 minuten sporten niet zoveel voorstelt? Doe dan even een proefles, ik spreek je graag na afloop! 😉

Boek in de wachtruimte

Oh en John: dankjewel dat ons boek in jouw wachtruimte mag liggen en dat je het cadeau deed aan je medewerkers. Ik weet dat je nog nieuwe medewerkers zoekt, dus als je in de buurt van Gouda woont, werk zoekt en interesse hebt in sport: kijk daar even naar! Je wordt intern opgeleid.