fbpx

Als je een lastige periode aan ziet komen…

In ons boek kun je lezen hoe het komt dat ik de maand mei een lastige maand vind. Maar ik ben niet de enige die de maand mei koppelt aan mentale gezondheid: mei is internationaal uitgeroepen tot Mental Health Awareness Month.

Als je van tevoren al weet dat sommige dagen of periodes in het jaar lastig zijn, zou je zeggen dat je je daarop kunt voorbereiden. Extra rust inplannen bijvoorbeeld, of andere maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je jezelf zo goed mogelijk ondersteunt. Breng je hulpbronnen en hulptroepen in staat van paraatheid!

Tot zo ver de theorie. Nu de praktijk.

Ja, ik nam enkele maatregelen, zoals een vakantie inplannen met mijn dochter.

En helaas, ik slaagde er toch ook weer in om het een en ander te vermijden en weg te duwen. Waardoor ik me ‘opeens’ niet zo best voelde, dat niet kon plaatsen en het toch weer enkele dagen duurde voordat het kwartje wederom kon vallen. O ja, het is mei. O ja, dit heb ik ieder jaar. O ja, misschien is het verstandig om deze dagen even wat minder van mezelf te eisen.

Toen ik in therapie was ontdekte ik allerlei dingen die je kunt doen om je beter te gaan voelen. Ook nu nog kom ik allerlei nuttige dingen op het spoor in bijvoorbeeld boeken die ik lees en podcasts die ik luister. Een van de laatste tips die ik oppikte was dat het luisteren naar vogelgeluiden een positief effect heeft op je geestelijke gezondheid. Ik word vaak nét voor mijn wekker al uit mezelf wakker, en sinds ik dat weet van die vogelgeluiden neem ik ‘s morgens in bed even bewust de tijd om naar het vroege vogelconcert te luisteren. Dat voelt echt fijn.

Veel van die zelfhulpacties zakken na een tijdje toch weer weg. Je vergeet ze. Daarom ben ik zo blij met mijn boek en met de aantekeningen die ik maakte tijdens therapie, want daardoor kan ik ze toch weer terughalen.

Als extra hulpmiddel heb ik ook een alfabet gemaakt met als thema ‘Knap je gegarandeerd van op’. Vandaag deel ik de eerste aflevering. Vogels luisteren staat er nog niet bij, dat komt pas vermoedelijk pas bij de V aan de beurt 😉

 

Van deze 4 A’s knap je gegarandeerd op

Afspreken

De mens is een sociaal dier. Spreek af met iemand die je graag mag, dat helpt. Even verbinding voelen. En even uit je eigen gedachtenspoor getrokken worden.

Ademen

Goed ademhalen schijnt bijzonder goed te zijn voor je gezondheid. Gisteren ontmoette ik Armanda Meulenberg, auteur van het boek ‘Levenslang zonder tralies’ en zij vertelde hoe belangrijk even goed ademen voor haar is. Dat had ik ook al begrepen uit het boek ‘Verademing’ door Koen de Jong en Bram Bakker. Toch maar weer eens erbij pakken…

Afwassen

Kleine huishoudelijke taken kunnen therapeutisch werken. Doe een simpel klusje, op je gemak en met je volledige aandacht. Dus nee, ff niet multitasken! Het is praktisch. Het is te overzien. Het geeft je het gevoel dat je zelf invloed hebt op je situatie. Je ziet effect van je inspanning. Het geeft voldoening. Het vermindert stress. Het is als een minimeditatie.
Laat ik nou net een hekel hebben aan afwassen… maar ik begrijp het principe. De was ophangen is ook goed.

Apps die steunen

Ja, daar heb ik jouw hulp bij nodig. Er zijn vast allerlei apps die steun bieden. Ik gebruik ze niet maar jij misschien wel. Ik hoor het graag!

Spreken over therapie

Tot slot even een actueel bericht: ik spreek op 11 mei 2023 over mijn boek bij de Zoetermeerse Zakenvrouwen, en op 26 juni geef ik een Gastcollege bij Fontys Hogeschool (studenten Verpleegkunde).

Daar wil ik meer van! Ik zoek gelegenheden waar mensen bij elkaar komen die interesse hebben in psychologie, therapie, mentale gezondheid, in boeken en auteurs en eventueel ook in netwerken en ondernemen.

Spreken over therapie

Naar aanleiding van ons boek ‘Denk je dat je mijn kunt helpen?’ kom ik graag vertellen hoe het is (als cliënt) om in therapie te zijn.

Of over hoe belangrijk het is om een netwerk te hebben als je ondernemer / ZZP’er bent en het even niet zo goed met je gaat.

Of over hoe het is om samen met je therapeut een boek te schrijven over je therapie en daar dus allebei open over te zijn.

Ons verhaal is interessant voor onder meer:
– studenten psychologie en verpleegkunde
– therapeuten, coaches, therapeuten in opleiding
– ondernemersnetwerken
– bibliotheken, boekhandels en leesclubs
– mensen die in therapie zijn / waren / willen en hun naaste omgeving

Eventueel kan de lezing worden gecombineerd met een workshop boekselen, een van de creatieve technieken die ik voor mezelf inzette in de tijd dat ik in therapie was, en waaraan ik in het boek zijdelings refereer.

Stuur me een persoonlijk bericht via de contactpagina van onze site denkjedatjemijkunthelpen.nl