fbpx

4 dingen met een B waardoor je je beter voelt

4 B’s waar je gegarandeerd van opknapt. Of 6. Het is maar hoe je telt.

Boekselen, buiten, bewegen, buiten bewegen, buren groeten en balansoefeningen.

Boekselen

Wat? Boekselen? Ja, boekselen. Boekselen is een creatieve techniek waarbij je een oud boek, dat je eigenlijk weg wilde gooien, gebruikt als persoonlijke speeltuin. Ik bedacht het woord ‘boekselen’ zelf maar er bestaan ook andere termen voor, zoals altered text en found poetry. Voor mij is het geen kunst maar een fijne persoonlijke hobby. Het spelen met woorden die me opvallen brengt mij rust en helpt met verwerken. Ook in de periode dat ik in therapie was boekselde ik veel, naast dagboekschrijven en art journaling in mijn creatieve dagboek. Als je meer wil weten over het effect van deze creativiteit dan kun je eens kijken op de site boekselen.nl. Tijdens de gratis online Q&A over ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ (donderdag 16 augustus 2023, 19.00 uur, hier kun je je aanmelden) zal ik wat meer vertellen over hoe creativiteit me hielp en helpt. Ook heb ik regelmatig gratis online lezingen over Boekselen (zie de agenda van Boekselen).

boekselen helpt om je beter te voelen

Buiten, Bewegen en Buiten bewegen

Bewegen is goed. Het leidt af en brengt je hoofd even in een andere omgeving. Nog beter: Buiten bewegen. Frisse, onvervuilde lucht verbetert onmiddellijk je denkvermogen (zulke dingen pik ik op uit het tijdschrift Medisch Dossier). Het zien van natuur met fractale vormen is ook fijn voor je hersenen. Je wordt er rustiger en gelukkiger van. Als je lichamelijk moe wordt van het buiten bewegen slaap je wellicht ook wat beter, en dat is ook weer mooi meegenomen.

Buren groeten

Mijn man kent alle buren bij voornaam maar ik kan als een zombie door de stad lopen zonder mensen te zien. Maar zodra iemand ‘Hé Loes!’ roept, schiet mijn hoofd omhoog. Iemand heeft me gezien! Waar, wie? Oh leuk, van harte een groet terug (als ik op tijd ben) en wellicht zelfs even een praatje. En kijk eens aan… ik voel me een beetje beter. Sociaal contact helpt, al is het een zwaai of glimlach in het voorbijgaan. Het uitwisselen van appjes en mailtjes werkt ook, naar het schijnt.

Balansoefeningen

Het positieve effect van balansoefeningen lijkt op dat van bewegen, maar dan met een beetje meer concentratie. Je zet niet alleen je lijf maar ook je hersenen aan het werk, waardoor stoffen vrij komen die een goed werk doen (neurotrofines zoals BNF en neurotransmitters zoals endorfine, serotonine en dopamine). Ze maken nieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen tussen de hersencellen en nieuwe bloedvaatjes aan. Dit zorgt voor betere communicatie in je hersenen én er gaat meer voeding en zuurstof naar je hersencellen toe. Hierdoor voel je je beter en ervaar je minder pijn, angst en stress (dit heb ik van wijzijnmind.nl).

Er zijn vast nog veel meer ‘Betere B’s‘ te bedenken! Weet jij er ook nog een? Ik hoor het Bijzonder graag!