fbpx

Zinvol boek voor therapeuten en andere gewone mensen

Toen ik aan mijn eerste boek werkte (‘Uitgelezen’) werkte ik toevallig ook voor twee uitgeverijen. De ene had me ingehuurd voor een Facebook training, de andere voor een marketingplan voor een nieuw product. En allebei waren ze bereid om mijn andere boekideeën even aan te horen, toen ik daar na veel schroom over begon.

Deze uitgevers vertelden me dat er zeer veel manuscripten worden aangeboden van mensen die hun levensverhaal op papier hebben gezet. En dat daar amper een markt voor is, tenzij het toevallig het verhaal is van een beroemde persoon, of het ooggetuige verslag van de enige overlevende van een ramp van (inter)nationale omvang.

De belevenissen van ene Loes uit Gouda verkopen niet. Ook al ging ze in therapie. Ik ben namelijk heel gewoon.

Maar toen psycholoog Adriaan van ‘t Spijker (mijn psycholoog) hoorde dat ik een boek wilde schrijven over hoe het is om in therapie te zijn, had hij een gave ingeving: we konden dat boek samen schrijven. Voor de goede orde: op dat moment was mijn therapie al meer dan een jaar afgerond.

En dat is uniek: beide kanten van het therapeutische proces in één boek.

Ja, er is een wereldberoemd boek dat nog steeds aangehaald wordt als hét voorbeeld van een goed beschreven interactie tussen therapeut en cliënt/patiënt. Dat is ‘In Therapie’ door Ginny Elkin en de Amerikaanse psychiater Irvin D. Yalom. Het boek dateert uit 1974. Oftewel: hoog tijd voor een moderne versie! Hoog tijd ook voor een versie die wat toegankelijker is. En Nederlands.

Ons boek is géén privé verhaal, maar wel heel persoonlijk. Onze ervaringen zijn zó ‘gewoon’ dat zeer veel mensen zich erin herkennen.

Cliënten nemen het boek mee naar therapie want ‘hier staat precies wat ik probeerde te zeggen’.

Therapeuten lezen dat ze niet de enigen zijn die het heel erg vinden – maar ook weer niet – als het even mis loopt in de therapeutische relatie. Door menselijk falen van de therapeut en/of de cliënt. Omdat dat nu eenmaal gebeurt, en omdat daar nu eenmaal het meeste wordt geleerd.

Therapeuten en coaches, in opleiding of in bedrijf: ik beveel ons boek van harte aan. En ook aan mensen die in therapie waren, zijn of zouden willen. Of die daar gewoon nieuwsgierig naar zijn. Hoe kan het dat praten helpt? Wat gebeurt er allemaal in en door die therapeutische relatie? Hoe ervaart de cliënt de dingen die jij doet, zegt of laat? Wat gebeurt er de rest van de week, buiten de sessie?

Bestel het boek bij de boekhandel etc. óf rechtstreeks bij de auteur. Of nou ja, bij één van de auteurs: bij Loes. Dan verdien ik er nét wat meer aan, zet ik er een handtekening in en stuur ik een kaartje mee. Ik kan ook een handtekening van Adriaan voor je regelen, als je een paar weken geduld hebt 😉

Ik kom trouwens ook graag langs voor een lezing. Bijvoorbeeld voor beroeps in de zorg, voor ondernemers, voor andere echte mensen… Met alle plezier! Met inhoud en vrolijkheid.

Verzoek tot slot: Heb je ons boek gelezen? Stuur ons dan een boekselfie of een recensie. vinden we leuk!

#psychologie #therapie #therapeutischerelatie #intherapie #schrijversvaninstagram