fbpx

5 dingen met een C waardoor je je beter voelt

Wat zit er in jouw zelfhulp gereedschapskist? Welke dingen kun je zelf doen om je beter te voelen? Ik weet er heel veel, ik heb ze zelfs beschreven in ons boek over therapie, maar vergeet ze gemakkelijk te gebruiken. Daarom dit alfabet, om mezelf scherp te houden.

In deze aflevering: 5 voel-je-beter tips die met een C beginnen.

Connectie

Het is volkomen normaal om je in jezelf terug te trekken als het even wat minder gaat. Even een pauze nemen is natuurlijk ook prima. Maar uiteindelijk kun je niet zonder menselijk contact. Dus bel of app een kennis en spreek af voor een kopje thee. Of knoop een praatje aan met iemand die naast je zit te wachten. Het hoeft niet eens echt ergens over te gaan, toch helpt het. Verbinding.

Creativiteit

Creativiteit is iets bijzonders. Het brengt je in beweging. Het helpt je om een ander perspectief te vinden. Of om te uiten wat er in je leeft. Je hoeft niet creatief te zijn om creativiteit te kunnen gebruiken om je beter te voelen. Het is gewoon een kwestie van doen, helemaal voor jezelf, omdat dat proces altijd werkt. Kun je wel een liefdevol zetje gebruiken? Kijk dan eens naar het boek ‘Creativiteit, géén kunst’ van Lia Nijman en Jenny de Bode, of naar ‘Uitgelezen’ (over boekselen) van mijzelf.

Chocola

Dit begrijpt iedereen. Toch een tip: ga voor kwaliteit, niet voor hoeveelheid. Hoe meer cacao, hoe beter.

Cabaret & Comedy

Zoek wat humor op. De meeste cabaretiers putten uit hun eigen levensverhaal, dus grote kans dat het over herkenbare issues gaat. Tip: zoek ook eens naar werk van de wat onbekendere artiesten. Op Wikipedia staat een lijst met Nederlandstalige cabaretiers. Vaak delen ze (delen) van hun werk op YouTube, Instagram en/of TikTok. Maar ook op Netflix vind je Nederlandstalige humor.

Challenges

Challenges zijn reeksen van ‘uitdagingen’ of lessen waarbij je je aan kunt sluiten, meestal gratis. Er zijn vele soorten challenges, vaak gericht op het veranderen van een gewoonte. Bijvoorbeeld om af te vallen, te leren tekenen of om te stoppen met roken. Het voordeel van een challenge is dat je deel wordt van een groep mensen die met hetzelfde bezig zijn. Dat helpt! En dat je meerdere dagen of weken achtereen een reminder krijgt, in de vorm van de volgende aflevering. Je vindt ze meestal via social media. Zoek op ‘challenge’ in combinatie met het onderwerp waaraan jij behoefte hebt, bijvoorbeeld ‘challenge opruimen’ of ‘challenge wandelen’. Natuurlijk kun je je ook alvast aanmelden voor de creatieve challenge die ik zelf verzorg: #12dagencreatief, die start op 24 december. Onderaan deze blog staat de link voor meer informatie en aanmelden.

Wat zijn jouw helpende C’s?

Ken jij ook positieve challenges of fijne boeken op het gebied van creativiteit? Weet je meer gezonde C’s? Of heb je tips voor manieren om wat makkelijker met iemand af te spreken? Deel ze, dan helpen we elkaar!

Liefs,
Loes

De linkjes:

Boek: Creativiteit, géén kunst
Boek: Uitgelezen
Challenge: #12dagencreatief 
Challenge: #durftetekenen
Wikipedia overzicht Nederlandstalige cabaretiers

 

Nagekomen C-tjes!

Mettje: Thee van Citroen en gember; Cake bakken; Contemplatiemoment.
Loes: Collage maken