fbpx

De 6 D’s waar je gegarandeerd van opknapt

In mijn persoonlijke zelfhulp gereedschapskist zitten zes D’s. Werken ze ook voor jou? Of weet jij nog andere D’s die je helpen om je beter te voelen, geestelijk en/of lichamelijk? Ik hoor het graag! (Extra aangeleverde D’s vind je onder deze blog toegevoegd.)

Dekentjes

Heerlijke warmte en zachtheid, bescherming, omhulling… Waar zouden we zijn zonder dekentjes?! Mijn favoriete deken is zachtgroen en 2 meter of zelfs een beetje langer, zodat ik hem om mijn schouders kan slaan én om mijn lijf en benen kan wikkelen. Zit ik er eenmaal in, dan kan iedereen die iets aan me vraagt waardoor ik op moet staan op dodelijke blikken rekenen.

Huisgenoot: ‘Zal ik je een kopje thee aangeven?’ Ik: ‘Ja, graag!’

Dansen

Bewegen op muziek, dat is fijn! Sommige mensen gaan naar concerten, festivals of Biodanza om te dansen maar ik beweeg liever zonder publiek. Anders ga ik er teveel bij nadenken en dat is nou net niet de bedoeling.

Durven

Durven, dat is iets doen dat je eigenlijk spannend vindt. Maar je doet het toch. En dan ben je na afloop opgelucht, of zelfs trots op jezelf. Je kunt natuurlijk ook in je comfortzone blijven, maar dat is saai en daar groei je niet van. Dus kom er af en toe een beetje uit, al is het met je pink.

Dwalen

Dwalen is mijn ultieme ‘kunstenaarsafspraakje’ zoals Julia Cameron beschrijft in haar boek The Artist’s Way. Met de trein naar een andere plaats en daar een museum bezoeken. De expositie waar ik voor ging blijkt tegen te vallen. In plaats van de tram te pakken, wandel ik terug naar de trein, dwars door een buurt met prachtige oude panden. Ik pak ook iedere winkel mee die me nieuwsgierig maakt, zoals een vintage meubelzaak, een boekwinkel en plantenzaak. Ik heb geen route maar ga op de gok rechts, links of rechtdoor. Op een gegeven moment herken ik vast wel weer waar ik ben, en anders zal Google Maps me ongetwijfeld de weg naar huis wijzen. Ik kon even helemaal mijn eigen zin doen, zonder met iemand rekening te hoeven houden. Heerlijk.

Dankbaarheid oefenen

Het is bewezen goed voor je gezondheid, maar ik krijg er de kriebels van. Vooral als het in zo’n dankbaarheidsdagboek moet, iedere dag volgens een bepaalde formule. Verplichte dankbaarheid in een dwingende vorm, dat werkt niet voor mij. Het liefst vermijd ik het hele woord dankbaarheid en vraag ik me gewoon af waar ik blij om en mee ben. En probeer ik eraan te denken om de mensen om me heen ook af en toe te laten weten dat ik blij me ze ben.

Dankbaarheid komt bij mij vanzelf naar boven als ik in mijn art journal (creatief dagboek) werk. Al tekenend en schrijvend over de afgelopen dagen komen de bijzondere momenten en fijne gebeurtenissen vanzelf in mijn gedachten en op het papier terecht. Ook bij het boekselen valt mijn oog vaak op woorden die daarmee te maken hebben. Dingen waar ik vooral blij om ben zijn ervaringen van verbinding en herkenning met iemand anders, en momenten van rust en ontspanning. Goed om te weten, dan kan ik meer daarvan uitnodigen in mijn leven.

Denk je dat je mij kunt helpen?

Ons boek begint ook met een D! En ja, als ik ons boek zelf opnieuw lees, helpt dat mij. Want de dingen die ik leerde en besefte toen ik in therapie zat, vergeet ik soms ook weer. Of ze lijken minder belangrijk als ik druk ben met mijn dagelijkse gedoe. Ik was één keer daadwerkelijk in therapie, maar heb het proces al talloze keren opnieuw beleefd door mijn boek. Door het schrijven ervan, door het teruglezen, door gesprekken en mailwisselingen met lezers en door de presentaties die ik erover geef.

Daar bestaat ook een psychologische term voor die – kijk nou! – met een D begint: Doorwerken. Iedere keer kom je toch weer een klein stapje verder of dieper.

Ken je ons boek nog niet? In ‘Denk je dat je mij kunt helpen’ vertellen cliënt (ik, Loes) en therapeut (psycholoog Adriaan) om beurten over het proces van therapie. Wat gebeurt er in de gesprekken en door de therapeutische relatie? Interessant voor iedereen die interesse heeft in mentale gezondheid, voor zichzelf en/of beroepsmatig. Je kunt het boek natuurlijk gewoon bij de boekhandel bestellen, maar ook rechtstreeks bij de auteur (klik hier). Dan krijg je er een kaartje bij en verdien ik er net wat meer aan. Daar ben ik je dan dankbaar voor 😉

Ik geef ook regelmatig gratis online lezingen / Q&A sessies over ons boek: zie de aankondigingen daarvan op de site of meld je aan via de webshop van Boekselen (klik hier).

Extra D’s van mijn fans en volgers:

Lilia: Dutten
Hannie: De D van doorvoelen helpt mij. Dat wat er is, het nare gevoel doorvoelen. Waar zit het en hoe voelt het….
En Delen…..nog een D
Mettje: Doen – iets, wat dan ook, om even wat anders aan je hoofd te hebben.
Drinken van water, thee, of iets anders.
Duizend stukjes puzzel.
Denksport
Drek – er dwars doorheen, met je handen in de modder is ook fijn.
Dialoog schrijven – gesprek met wijze raad naar je jongere zelf of ouder of iemand anders. Twee kleuren pennen.
Dagboekschrijven! – dat ik dat niet als eerste noemde 🙃✍️
Renate: Doen
Annet: Dromen, dag en nacht. Verruimt je geest en zorgt voor brandstof.
Jenny: fijn om je even te lezen Loes. Doordacht en duidelijk. (Ook 2 D’s..) 😘