fbpx

De 5 E’s waar je gegarandeerd van opknapt

De 5 zelfhulp E's waar je gegarandeerd van opknapt Deze vijf E’s zitten in mijn persoonlijke zelfhulpgereedschapskist. Ik vond ze in therapie of ergens anders op mijn reis door het leven. Als jij ook nog fijne E’s kent die helpen om je beter te voelen dan hoor ik het graag! Dan voeg ik ze toe aan deze blog.

Even niks

Volle agenda, een mailbox waarin mails sneller verschijnen dan verdwijnen en een eindeloze actielijst… Ik heb lang gedacht dat ik gewoon een beetje harder moest werken of beter mijn best moest doen. Dan zou het wel goed komen. Eerlijk gezegd denk ik dat nog steeds regelmatig. Maar ik weet inmiddels dat dat niet werkt. Wat wel werkt is: even niks doen. Vrij nemen als je moe bent. Pauze nemen als je het druk hebt. Nog meer pauzes nemen als je het nog drukker hebt. Lastig, maar echt!

Eten

Emotie-eten is meestal niet zo goed voor je gezondheid. Suiker, zout en vet zijn een verleidelijk alternatief voor het onder ogen zien van lastige gevoelens. Maar je gaat je er uiteindelijk niet beter door voelen. Wat ook kan is: Energie-eten. Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen ontstekingen in je lijf en depressie. Daarom is het een goed idee om voedingsmiddelen te kiezen die ontstekingsremmend werken. Google maar even op ‘ontstekingsremmende voedingsmiddelen’. Keus genoeg. Blauwe bessen bijvoorbeeld, en broccoli, avocado’s, noten, kaneel, groene thee en pure chocolade. Als je dan toch wil emotie-eten, geniet dan van iets lekkers uit deze categorie!

Ergeren

Wanneer iemand iets vervelens doet of het zit even tegen, dan reageer ik meestal (te) begripvol. Kan gebeuren, het was vast geen opzet, het komt wel weer goed. Maar daarmee ga ik gemakkelijk voorbij aan mijn gevoel bij de gebeurtenis. Het voelt alsof ik niet serieus wordt genomen, alsof er misbruik van me wordt gemaakt, alsof ik het altijd moet oplossen etc. Mijn eigen gevoelens mogen er óók zijn. Als ik me nu eens even flink erger aan wat er fout gaat of aan wie er fout doet, lucht het op en zorgt het ervoor dat ik in ieder geval wel door mezelf serieus word genomen.

lieve afbeelding van katje en pioenrozen (zelfhulp)Eerste gedachte

Wat is je eerste gedachte als je wakker wordt? Die eerste gedachte heeft een grote invloed op de rest van je dag. Als je merkt dat je vaak ‘met het verkeerde been uit bed stapt’ zou je iets kunnen bedenken om je eerste gedachten positief te laten zijn. Hang een mooie afbeelding en/of tekst bij je bed. Of maak kaartjes voor jezelf met teksten, collages en/of tekeningen van positieve dingen, zodat je er ’s morgens een kunt trekken. Waar ben je blij om, waar ben je trots op, waar heb je zin in, waarmee kun je jezelf vandaag verwennen of ondersteunen? Dat weet je zelf het beste!

Elegantie oefenen

Op social media volgde ik een poosje een Franse dame die tips geeft over elegant leven en etiquette. Op de een of andere manier vond ik haar tips en manier van praten troostend. Zo van: als je je maar houdt aan deze regels (á la ‘doe altijd een luchtje op, ook al blijf je thuis’), komt het goed. Maar het gaat dieper. Elegantie is niet alleen uiterlijk vertoon dat plezierig is voor je omgeving, het houdt ook in dat je jezelf goed verzorgt. Echte elegantie kan niet zonder zelfliefde en zelfzorg. (Ik wilde hier graag een link plaatsen naar haar account, maar ik kan het niet meer vinden…)

Nog meer tips met de E, die ik kreeg in reactie op deze blog:
Mettje:
Eisen naar jezelf toe verlagen.
Eerlijk zijn dat het even wat minder gaat.

 

Ken je ons boek nog niet? In ‘Denk je dat je mij kunt helpen’ vertellen cliënt (ik, Loes) en therapeut (psycholoog Adriaan) om beurten over het proces van therapie. Wat gebeurt er in de gesprekken en door de therapeutische relatie? Interessant voor iedereen die interesse heeft in mentale gezondheid, voor zichzelf en/of beroepsmatig. Je kunt het boek natuurlijk gewoon bij de boekhandel bestellen, maar ook rechtstreeks bij de auteur (klik hier). Dan krijg je er een kaartje bij en verdien ik er net wat meer aan. Daar ben ik je dan dankbaar voor 😉

Ik geef ook regelmatig gratis online lezingen / Q&A sessies over ons boek: zie de aankondigingen daarvan op de site of meld je aan via de webshop van Boekselen (klik hier).