Op lezersplatform Hebban verscheen vandaag een recensie van mijn boek ‘Uitgelezen’ dat drie jaar vóór ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ verscheen. Veel mensen denken dat het twee heel verschillende boeken zijn. Het eerste gaat namelijk over de creatieve techniek Boekselen en het tweede gaat over hoe het is om in therapie te zijn. Maar voor mij is het tweede boek een logisch vervolg op het eerste.
In ‘Uitgelezen’ beschrijf ik stap voor stap hoe je de creatieve techniek van het boekselen zelf kunt toepassen. Ik deel ook materiaalkennis en er staan zeer veel kleurrijke illustraties in. Maar het bevat ook persoonlijke verhalen die duidelijk maken wat het effect is van creativiteit op mijn leven en mijn persoonlijke ontwikkeling. Het brengt me zelfreflectie, helpt me te ontdekken wat er in me omgaat en hoe ik me voel, brengt me rust, troost me…
Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik gedurende therapie naast de gesprekken met mijn therapeut, ook veel steun had aan mijn dagboekschrijven, artjournaling, tekenen en boekselen.
Joke schrijft op Hebban: ‘Een bonus van dit boek is dat Loes veel prijs geeft over zichzelf, wat het voor mij ook erg herkenbaar maakt. Over haar onzekerheid, het ‘nooit goed genoeg’, twijfels, angsten. Ik herken daarin veel van mezelf (telefoonangst!).’
Er staat in ‘Uitgelezen’ zelfs een verhaal over een therapeutische sessie, zij het in bedekte termen. Je vindt het op pagina 110 in ‘Uitgelezen’: ‘Woorden die het gevoel bereiken’. Wat daarin gebeurt is niet alleen een therapeut die een helpend verhaal vertelt aan zijn cliënt, maar ook een cliënt die beseft dat de therapeut van haar houdt. Voor alle duidelijkheid: ik heb het over een therapeutische relatie. Dit besef draagt eraan bij dat de cliënt (ik dus) meer van zichzelf gaat houden. In de boeksels die ik maakte na dit gesprek vond ik onder meer ‘Ze beseft niet, wat ze is geworden’ (HOGVAM* p. 100) en ‘Vertel een verhaal uit genegenheid, woorden die het gevoel bereiken’ (HOGVAM p. 101).
‘Denk je dat je mij kunt helpen’ is niet alleen een logisch vervolg op de persoonlijke verhalen die ik deelde in ‘Uitgelezen’, het ontstond ook letterlijk doordat ‘Uitgelezen’ verscheen en ik dat boek aan mijn therapeut Adriaan van ‘t Spijker liet lezen, waardoor hij op de gedachte kwam dat we samen een boek konden maken. De rest is geschiedenis ;-).
‘Uitgelezen’ gaat over creativiteit en bevat dus een vleugje persoonlijke ontwikkeling. ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ gaat over therapie en bevat enkele verwijzingen naar creativiteit. Ik heb plannen voor een derde boek waarin die twee processen wat steviger naast elkaar worden gezet, met voorbeelden van hoe je zelf gebruik kunt maken van verschillende vormen van creativiteit wanneer je bezig bent met therapie, zelfliefde en/of verwerking.
En zo is de leeservaring van Joke op Hebban niet alleen een fijn cadeautje voor deze auteur, maar ook weer een stimulans om verder te gaan met schrijven. En met creativiteit. Dat zouden enthousiaste lezers wel vaker mogen beseffen, vind ik: hoe belangrijk het is voor auteurs om opbouwende reacties te krijgen en hoe veel effect recensies hebben op social media en op boekenplatforms als Hebban, Goodreads en Bestelbijdeauteur.nl.
Dankjewel Joke!
*HOGVAM: ik maakte deze boeksels in het boek ‘Het onzichtbare geluk van andere mensen’ door Manu Joseph. De uitgever gaf me toestemming om mijn werk, gemaakt in zijn boek, te publiceren in ‘Uitgelezen’. Op YouTube staat een video waarin je meer boeksels in dit boek kunt zien.
Leuk om te weten: beide boeken kun je rechtstreeks bij de auteur bestellen, onder meer via Bestelbijdeauteur.nl