fbpx

Creativiteit helpt en verbindt

Creativiteit helpt en verbindt. Dat heb ik zelf ervaren en ik merk het ook aan de deelnemers als ik een creatieve workshop geef.

Als je schrijft of tekent of andere dingen maakt, werk je meestal in je eigen huis, aan je eigen tafel. Maar als je meedoet aan een challenge, dan weet je dat je deel uitmaakt van een grotere groep mensen die met hetzelfde bezig is. Daar kun je je mee verbonden voelen, in gedachten maar misschien ook via social media of door persoonlijke ontmoetingen.

Vanuit die gedachte ben ik enkele jaren geleden begonnen met de creatieve mailreeks #12dagencreatief. Hoe fijn is het om in die drukke periode rond Kerst waarin je misschien van alles ‘moet’, ook momenten voor jezelf te kunnen vinden. Of hoe fijn is het om, als je je alleen voelt terwijl alle andere mensen het samen gezellig lijken te hebben, echt even verbinding te ervaren met andere mensen die een beetje op je lijken omdat ze ook zo genieten van creativiteit.

De creatieve mailreeks #12dagencreatief is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Er doen inmiddels meer dan 2.500 mensen aan mee. De gratis reeks bestaat uit 12 mailtjes die eerst dagelijks worden verzonden (van Kerst 2024 tot Driekoningen 2025) en daarna opnieuw maandelijks gedurende heel 2025. Er staan namelijk zó veel fijne ideeën in dat je er absoluut een heel jaar mee vooruit kunt.

In eerdere edities deelde ik zelf natuurlijk ideeën om te boekselen, maar ik vond ook andere creatieve aanbieders bereid om hun eigen vorm van creativiteit te delen. Dit jaar zijn we met 10 aanbieders. Dit keer wilde ik zelf ook graag wat aandacht wekken voor ons boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ dat in mijn ogen een veel groter publiek verdient dan we tot nu toe hebben bereikt. Daarom heb ik 12 voorbeelden uitgewerkt van hoe creativiteit kan ondersteunen als je in therapie bent, was of zou willen. Of als je simpelweg behoefte hebt aan wat steun en zelfreflectie.

Creativiteit en therapie

Ik denk dat het goed is als er meer aandacht is voor de rol van creativiteit tijdens therapie en daarbuiten. Daarom spreek ik daar graag over voor groepen, bijvoorbeeld bij gastlessen, netwerkbijeenkomsten, vrouwenverenigingen, ondernemersverenigingen, congressen en bijeenkomsten van beroeps- of studieverenigingen in de zorg. Benader me gerust als je een gelegenheid weet waar ik zou kunnen spreken!

Maar eerst start dus binnenkort de geheel vernieuwde editie van #12dagencreatief.

Wil je deze inspiratie ook graag ontvangen?

Dat kan! Via deze link kun je jezelf  gratis aanmelden (klik op deze link). Aanmelden kan altijd, ook als de reeks al is begonnen. Via het archief kun je gemiste afleveringen terugvinden.

In iedere mail staat een korte versie van de mijn creatieve suggestie. Maar hier op mijn eigen site geef ik per aflevering wat meer informatie en extra voorbeelden. Je vindt de extra toelichting via deze pagina (klik hier). De linkjes naar de verschillende afleveringen komen pas beschikbaar nadat de mails zijn verzonden.

Hier aanbellen!

Hier aanbellen - therapie

‘Als het moment is aangebroken dat ik moet aanbellen is mijn mond droog, waardoor ik niet goed kan praten. Ik ben ook misselijk, heb pijn op mijn borst en ben buiten adem.’ schrijf ik op pagina 46 van ons boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ En gelukkig ook: ‘Als het gesprek eenmaal op gang is dan gaat het beter.’

Praktijk voor lastige vragen

Op pagina 48: ‘Adriaan begint het gesprek meestal met ‘Hoe gaat het?’ en kijkt me dan verwachtingsvol en vriendelijk aan. Het is een vraag waar ik enorm tegen opzie. De angst die ik al voelde bij het aanbellen golft verder over me heen.’

Toen ik in therapie was, hield ik voor mezelf niet alleen dagboekaantekeningen bij, maar ook een art journal (creatief dagboek) en ik maakte boeksels (found poetry op boekpagina’s). Het hielp me om de dingen verder te verwerken en om antwoorden te vinden op de vragen die me gesteld werden. Ik kon er ook wat humor in kwijt. En dubbele betekenissen, waar ik zo van houd! Zo kun je ‘praktijk voor lastige vragen’ op twee manieren opvatten.

Ik ben van plan om voor de creatieve mailreeks #12dagencreatief fragmenten uit ons boek te delen met een bijbehorend creatief werk, ter inspiratie. Als je nieuwsgierig bent naar mijn werk bij een bepaalde passage dan mag je mij dat laten weten! Duik ik intussen mijn oude journals weer even in…

En als je van de week ergens moet aanbellen dan wens ik je veel succes. Je kan het!

#aanbellen #therapie #artjournal #creatiefdagboek #mentalegezondheid

Vier F’s om je beter te voelen

Dingen die je kunt doen om je mentaal en fysiek beter te voelenIn de serie van dingen die je kunt doen om je beter te voelen, mentaal maar ook fysiek, ben ik aangeland bij de letter F. Vier dingen die met een F beginnen en waar je gegarandeerd van opknapt: Fantaseren, Future me, Feestboek en Fijne mensen.

Het zijn tips van iemand die zelf enkele jaren in therapie was en daar een boek over schreef. Daardoor wéét ik inmiddels redelijk goed welke dingen me helpen, maar het ook doen en voelen is en blijft een dagelijkse oefening. Deze blogs zijn niet alleen voor de lezer, maar ook voor mezelf!

Fantaseren

Heb je een rijke fantasie? Dat helpt fantastisch om je beter te voelen! Fantaseren is een goede manier om emoties te uiten. Het vermindert spanning en bevordert creativiteit. Je kunt even ontsnappen aan het dagelijkse gedoe en je kunt je voorstellen hoe het anders kan.

Lukt het even niet zo met de fantasie? Er zijn verschillende boeken die je creativiteit weer op gang kunnen brengen. ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron is een klassieker. Ik ben ook fan van het boek ‘Creativiteit, géén kunst’ door Lia Nijman en Jenny de Bode. En ‘Tierelantaal’ door Jenny de Bode. En natuurlijk mijn eigen boek boordevol creatieve opdrachten en voorbeelden: ‘Uitgelezen’. Ondertitel: ‘Boekselen: verander een boek in je eigen creatieve speeltuin’. De laatste drie boeken kun je rechtstreeks bij de auteur zelf bestellen via bestelbijdeauteur.nl.

Futureme.org

Schrijf via de site futureme.org een brief aan jezelf, die je ergens in de toekomst per mail zult ontvangen. Bijvoorbeeld over een jaar; de termijn kies je zelf. Dit is extra gaaf om te doen als je op een kruispunt in je leven staat of als je jezelf wel eens wanhopig afvraagt of het dan nooit beter zal worden. Schrijf op wat je voor jezelf hoopt. Wat wens je voor je toekomstige zelf? Tegen de tijd dat je het bericht ontvangt zal de inhoud een onverwacht cadeautje zijn. Bovendien helpt die goede wens je vandaag ook al!

Feestboek

Zeg eens eerlijk, knap jij op van tijd doorbrengen op Facebook?

De kans is zeer groot dat je, als je een Facebook account hebt, hier méér tijd doorbrengt dan je lief is. Het social media platform is namelijk toegerust met alle mogelijke psychologische beïnvloedingstechnieken om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk blijft en zo vaak mogelijk terugkeert. (Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere social media platforms, maar ja, die beginnen niet met een F!)

Facebook schrappen kan je mentale gezondheid veel goed doen.

Maar mocht je een verstandige en gelukkige Facebook gebruiker willen worden dan heb ik de volgende tips:

  • Zet alle meldingen en notificaties, piepjes en lampjes uit.
  • Ga alleen op Facebook op momenten dat je dat zelf wilt, en niet omdat Facebook je ‘roept’. Bepaal voor jezelf hoe vaak en hoe lang jij wenselijk vindt.
  • Ga alleen op Facebook wanneer je weet dat je tijd beperkt is en dat je tijd op Facebook door iets van buitenaf zal worden afgesloten. Bijvoorbeeld onderweg in de trein, in een wachtkamer of vlak voor een afspraak met iemand anders.
  • Volg en vriend alleen mensen die positief zijn en die jou een goed gevoel geven. Ontvolg zeurpieten, klagers en nepnieuwsverspreiders.
  • Reageer alleen op berichten die positief zijn en jou een goed gevoel geven. Heb je zin om zelf negatieve dingen te spuien? Pak pen en papier en lucht je hart, maar zet het niet op Facebook. Want het algoritme registreert waar je interesses liggen en toont je daar meer van…

Wie weet wordt Facebook dan toch een beetje Feestboek, want verbinding ervaren met fijne mensen is weer wél hartstikke goed voor je mentale gezondheid!

Fijne mensen

De mensen in je directe omgeving hebben een zeer grote invloed op je. Je zou jezelf kunnen beschouwen als een gemiddelde van belangrijkste mensen om je heen. Welke mensen zijn dat eigenlijk, die twee, tien of twintig mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt? Is het lijstje confronterend? Ga op zoek naar fijne mensen. Betrouwbare mensen met een gezonde portie zelfliefde en oog voor anderen. Mensen die zelf ook kwetsbaar durven zijn. Zet enkele fijne mensen bovenaan en breng bewust tijd met ze door. Je gaat letterlijk met elkaar mee leven.

Fanatseren, Feestboek, Future me en Fijne mensen: daarmee kun je jezelf helpenMeer F-jes

Ik bedacht ook nog twee ‘dubbelzijdige’ F’s: sommige mensen knappen ervan op en andere juist niet: Feestje en Fluiten. Daarbij maakt het ook nog verschil of je het zelf doet, of andere mensen het (hoort) doen… 😉

Weet jij ook nog een paar F-jes waardoor je je beter gaat voelen?

Ik hoor het graag, dan voeg ik ze toe aan mijn blog.

  • Fietsen bijvoorbeeld! Deze bedacht ik zelf nog. Samen fietsen met mijn lief werkt extra goed.
  • Anneke Wilbers: Ah ja, een schaal(tje) met het lekkerste Fruit doet het ook goed!
  • Carla Belksma: Flierefluiten
  • Ankie Stadegaard: F*ck de meningen om je heen. Daarvan word je naast gelukkig ook volledig jezelf. 

fietsen mentale gezondheid

Vertel me een verhaal, woorden die het gevoel bereiken

woorden die het gevoel bereiken

Uitgelezen en Denk je dat je mij kunt helpen?Op lezersplatform Hebban verscheen vandaag een recensie van mijn boek ‘Uitgelezen’ dat drie jaar vóór ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ verscheen. Veel mensen denken dat het twee heel verschillende boeken zijn. Het eerste gaat namelijk over de creatieve techniek Boekselen en het tweede gaat over hoe het is om in therapie te zijn. Maar voor mij is het tweede boek een logisch vervolg op het eerste.

In ‘Uitgelezen’ beschrijf ik stap voor stap hoe je de creatieve techniek van het boekselen zelf kunt toepassen. Ik deel ook materiaalkennis en er staan zeer veel kleurrijke illustraties in. Maar het bevat ook persoonlijke verhalen die duidelijk maken wat het effect is van creativiteit op mijn leven en mijn persoonlijke ontwikkeling. Het brengt me zelfreflectie, helpt me te ontdekken wat er in me omgaat en hoe ik me voel, brengt me rust, troost me…

Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik gedurende therapie naast de gesprekken met mijn therapeut, ook veel steun had aan mijn dagboekschrijven, artjournaling, tekenen en boekselen.

Joke schrijft op Hebban: ‘Een bonus van dit boek is dat Loes veel prijs geeft over zichzelf, wat het voor mij ook erg herkenbaar maakt. Over haar onzekerheid, het ‘nooit goed genoeg’, twijfels, angsten. Ik herken daarin veel van mezelf (telefoonangst!).’

Er staat in ‘Uitgelezen’ zelfs een verhaal over een therapeutische sessie, zij het in bedekte termen. Je vindt het op pagina 110 in ‘Uitgelezen’: ‘Woorden die het gevoel bereiken’. Wat daarin gebeurt is niet alleen een therapeut die een helpend verhaal vertelt aan zijn cliënt, maar ook een cliënt die beseft dat de therapeut van haar houdt. Voor alle duidelijkheid: ik heb het over een therapeutische relatie. Dit besef draagt eraan bij dat de cliënt (ik dus) meer van zichzelf gaat houden.  In de boeksels die ik maakte na dit gesprek vond ik onder meer ‘Ze beseft niet, wat ze is geworden’ (HOGVAM*  p. 100) en ‘Vertel een verhaal uit genegenheid, woorden die het gevoel bereiken’ (HOGVAM p. 101).

woorden die het gevoel bereiken

‘Denk je dat je mij kunt helpen’ is niet alleen een logisch vervolg op de persoonlijke verhalen die ik deelde in ‘Uitgelezen’, het ontstond ook letterlijk doordat ‘Uitgelezen’ verscheen en ik dat boek aan mijn therapeut Adriaan van ‘t Spijker liet lezen, waardoor hij op de gedachte kwam dat we samen een boek konden maken. De rest is geschiedenis ;-).

‘Uitgelezen’ gaat over creativiteit en bevat dus een vleugje persoonlijke ontwikkeling. ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ gaat over therapie en bevat enkele verwijzingen naar creativiteit. Ik heb plannen voor een derde boek waarin die twee processen wat steviger naast elkaar worden gezet, met voorbeelden van hoe je zelf gebruik kunt maken van verschillende vormen van creativiteit wanneer je bezig bent met therapie, zelfliefde en/of verwerking.

En zo is de leeservaring van Joke op Hebban niet alleen een fijn cadeautje voor deze auteur, maar ook weer een stimulans om verder te gaan met schrijven. En met creativiteit. Dat zouden enthousiaste lezers wel vaker mogen beseffen, vind ik: hoe belangrijk het is voor auteurs om opbouwende reacties te krijgen en hoe veel effect recensies hebben op social media en op boekenplatforms als Hebban, Goodreads en Bestelbijdeauteur.nl.

Dankjewel Joke!

Recensie op Hebban

*HOGVAM: ik maakte deze boeksels in het boek ‘Het onzichtbare geluk van andere mensen’ door Manu Joseph. De uitgever gaf me toestemming om mijn werk, gemaakt in zijn boek, te publiceren in ‘Uitgelezen’. Op YouTube staat een video waarin je meer boeksels in dit boek kunt zien.

Leuk om te weten: beide boeken kun je rechtstreeks bij de auteur bestellen, onder meer via Bestelbijdeauteur.nl

DSM diagnoses zijn handig voor beginners maar belemmeren genezing

De DSM kan worden afgeschaft, stelt psychiater Jim van Os.  Ik beluisterde het Marathoninterview dat Eva Koreman met hem had en kon me helemaal in zijn woorden vinden.

Vooral omdat ik zelf enorm blij was (en ben) dat mijn psychotherapeut nooit een diagnose heeft genoemd in de drie jaar dat hij me begeleidde. Dat gaf me de vrijheid om mijn eigen route naar mezelf te vinden.

Er werd godzijdank geen methode op mij losgelaten, die in een X aantal weken afgerond en geëvalueerd had moeten worden.

Jim van Os is gelukkig niet de enige die dit standpunt inneemt. De wereldberoemde psychiater Irvin Yalom zegt in 2015 in de Volkskrant: ‘Ik geef nooit een diagnose’ en ‘de relatie tussen helper en geholpene, en niet specifiek de methodiek is uiteindelijk bepalend voor de uitkomsten van de therapie of coaching.’

Organisatiepsycholoog Danny Mullenders haalt die uitspraak van Yalom recent ook weer aan (op LinkedIn), en benadrukt dat het daarom belangrijk is dat de helper (coach of therapeut) zelf ook structureel aan diens persoonlijke ontwikkeling werkt, om open en nieuwgierig te kunnen blijven.

Bram Bakker, die Yalom destijds voor de Volkskrant interviewde, kennen we natuurlijk ook als voorvechter van ánders kijken naar mentale gezondheid, voorbij die DSM labels en medicijnen. ‘Niemand is een diagnose’ schrijft hij bijvoorbeeld in een opiniestuk in Trouw (2023).

Waarom zijn ‘we’ zo gek geworden op die DSM, labels, vragenlijsten en behandelprotocollen?

Het zou me niets verbazen als het een gevolg is van onzekerheid en angst om fouten te maken.

Ik herken het in mezelf en in mijn werk. Ik ben geen therapeut maar marketingtrainer. Wanneer ik voor het eerst een training geef over een voor mij nieuw onderwerp, dan ga ik graag te rade bij de kennis die er al is en de methodes die er al zijn. Zo’n eerste training is prima van kwaliteit, maar zeker niet mijn beste. Ik ben namelijk vooral met die kennis en structuur bezig, en veel minder met de mensen aan wie ik de training geef.

Pas wanneer ik mezelf comfortabel voel met het onderwerp, en weet hoe ik er in mijn eigen leven en werk vorm aan geef (dus ervaring heb opgedaan), kan ik de structuur loslaten en werkelijk open staan voor de mensen die ik mag trainen en hun specifieke omstandigheden.

Het vooraf gestructureerde bouwwerk waar ik mee begon, breek ik uiteindelijk af tot losse, doorleefde elementen. Uit deze enorme blokkendoos haal ik vervolgens de bouwstenen die in die specifieke situatie, voor die specifieke persoon, van toepassing zijn. We bouwen er samen een nieuwe structuur mee.

Hoe goed dat nieuwe bouwwerk wordt, is een rechtstreeks gevolg van hoe goed mijn verbinding met mijn klant is. Ik weet welke bouwblokken er in mijn doos liggen en hoe ze daar gekomen zijn. Ik voel me gerust en zeker, waardoor ik mijn eigen kant van het verhaal los kan laten en me volledig kan focussen op mijn klant.

Fijn vertrekpunt wordt dwangbuis

Protocollen en structuren zijn fijn als vertrekpunt voor mensen die zich op nieuw terrein begeven. Op dat moment maken ze verdere ontwikkeling mogelijk. Maar zodra ze een voorgeschreven dwangbuis worden, zal de ontwikkeling stagneren. Dan komt het eropaan of de helper en de geholpene in staat zijn om werkelijk verbinding te maken met elkaar. Het is in mijn werk de persoonlijke relatie die helpt, en niet alleen de techniek. In therapie is het de therapeutische relatie die geneest, niet de methode of techniek.

De therapeutische relatie helpt

Denk je dat je mij kunt helpen? Loes Vork en Adriaan van 't SpijkerIn ons boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ beschrijven we hoe het is om in therapie te zijn en hoe het kan dat praten helpt. We beschrijven dit proces zowel vanuit de client (Loes Vork) als vanuit de therapeut (psycholoog Adriaan van ’t Spijker).

Het is een uniek boek. Ik ken maar één ander boek waarin beide partijen zelf het proces beschrijven, een Amerikaans boek uit 1974 (precies een halve eeuw geleden dus) door Irvin D. Yalom en Ginny Elkin: In Therapie. Dat is een klassieker die in het vakgebied nog steeds wordt geraadpleegd.

Nieuwsgierig naar de eigentijdse, Nederlandse versie? Het boek is interessant voor mensen die zelf werken aan hun geestelijke gezondheid en voor therapeuten en coaches.

Bestel het boek bij de auteur

Uiteraard is het boek ook verkrijgbaar bij de boekhandel!

Paperback
ISBN 9789493272231
Uitgeverij Lucht
Populairwetenschappelijke psychologie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezocht: gelegenheden om te spreken over ons boek

Je achter je boek verstoppen als auteurJe zou kunnen denken dat ik (Loes) mij als auteur het liefst verstop achter mijn boek, maar niets is minder waar! Ik vertel heel graag over ons boek en verzorg met veel plezier presentaties en workshops rond de thema’s waarover we schrijven. Ik voel me comfortabel bij het vertellen van mijn persoonlijke verhaal en maak op een informele, toegankelijke manier verbinding met het publiek. Inmiddels heb ik meerdere thema’s uitgewerkt zodat ik kan aansluiten bij verschillende soorten publiek, voor wie de presentatie ook boeiend en relevant is wanneer ze het boek niet hebben gelezen.

Bijvoorbeeld voor…

  • Voor leesclubs, bibliotheken, mensen die interesse hebben in boeken, lezen en auteurs
  • Voor netwerkverenigingen en/of ondernemers / ZZP’ers
  • Voor therapeuten, coaches, verpleegkundigen en verzorgenden, werkend en in opleiding
  • Voor vakverenigingen en opleidingen op het gebied van gezondheid, psychologie en therapie
  • Voor congressen, seminars en themadagen op het gebied van mentale gezondheid en holistische geneeskunde
  • Voor mensen die in therapie zijn, waren of zouden willen
  • Voor mensen die bewust bezig zijn met verwerking, persoonlijke ontwikkeling, zelfliefde
  • Voor mensen die houden van creatieve technieken zoals schrijven en tekenen
  • Voor auteurs met vragen over uitgeven of over hoe het is om naar buiten te treden met een persoonlijk verhaal
  • Voor partners, collega’s, vrienden, familieleden van mensen die in therapie zijn
  • Voor buurthuizen en kleine podia die een gevarieerd programma bieden

Dus neem gerust contact op wanneer je belangstelling hebt om mij uit te nodigen als spreker, voor een presentatie, panel, interview, podcast, signeersessie of een workshop. Ik kan natuurlijk ook mijn coauteur meenemen: psycholoog en psychotherapeut Adriaan van ’t Spijker (als je ver genoeg vooruit plant, in verband met onze werkagenda’s).

De 5 E’s waar je gegarandeerd van opknapt

De 5 zelfhulp E's waar je gegarandeerd van opknapt Deze vijf E’s zitten in mijn persoonlijke zelfhulpgereedschapskist. Ik vond ze in therapie of ergens anders op mijn reis door het leven. Als jij ook nog fijne E’s kent die helpen om je beter te voelen dan hoor ik het graag! Dan voeg ik ze toe aan deze blog.

Even niks

Volle agenda, een mailbox waarin mails sneller verschijnen dan verdwijnen en een eindeloze actielijst… Ik heb lang gedacht dat ik gewoon een beetje harder moest werken of beter mijn best moest doen. Dan zou het wel goed komen. Eerlijk gezegd denk ik dat nog steeds regelmatig. Maar ik weet inmiddels dat dat niet werkt. Wat wel werkt is: even niks doen. Vrij nemen als je moe bent. Pauze nemen als je het druk hebt. Nog meer pauzes nemen als je het nog drukker hebt. Lastig, maar echt!

Eten

Emotie-eten is meestal niet zo goed voor je gezondheid. Suiker, zout en vet zijn een verleidelijk alternatief voor het onder ogen zien van lastige gevoelens. Maar je gaat je er uiteindelijk niet beter door voelen. Wat ook kan is: Energie-eten. Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen ontstekingen in je lijf en depressie. Daarom is het een goed idee om voedingsmiddelen te kiezen die ontstekingsremmend werken. Google maar even op ‘ontstekingsremmende voedingsmiddelen’. Keus genoeg. Blauwe bessen bijvoorbeeld, en broccoli, avocado’s, noten, kaneel, groene thee en pure chocolade. Als je dan toch wil emotie-eten, geniet dan van iets lekkers uit deze categorie!

Ergeren

Wanneer iemand iets vervelens doet of het zit even tegen, dan reageer ik meestal (te) begripvol. Kan gebeuren, het was vast geen opzet, het komt wel weer goed. Maar daarmee ga ik gemakkelijk voorbij aan mijn gevoel bij de gebeurtenis. Het voelt alsof ik niet serieus wordt genomen, alsof er misbruik van me wordt gemaakt, alsof ik het altijd moet oplossen etc. Mijn eigen gevoelens mogen er óók zijn. Als ik me nu eens even flink erger aan wat er fout gaat of aan wie er fout doet, lucht het op en zorgt het ervoor dat ik in ieder geval wel door mezelf serieus word genomen.

lieve afbeelding van katje en pioenrozen (zelfhulp)Eerste gedachte

Wat is je eerste gedachte als je wakker wordt? Die eerste gedachte heeft een grote invloed op de rest van je dag. Als je merkt dat je vaak ‘met het verkeerde been uit bed stapt’ zou je iets kunnen bedenken om je eerste gedachten positief te laten zijn. Hang een mooie afbeelding en/of tekst bij je bed. Of maak kaartjes voor jezelf met teksten, collages en/of tekeningen van positieve dingen, zodat je er ’s morgens een kunt trekken. Waar ben je blij om, waar ben je trots op, waar heb je zin in, waarmee kun je jezelf vandaag verwennen of ondersteunen? Dat weet je zelf het beste!

Elegantie oefenen

Op social media volgde ik een poosje een Franse dame die tips geeft over elegant leven en etiquette. Op de een of andere manier vond ik haar tips en manier van praten troostend. Zo van: als je je maar houdt aan deze regels (á la ‘doe altijd een luchtje op, ook al blijf je thuis’), komt het goed. Maar het gaat dieper. Elegantie is niet alleen uiterlijk vertoon dat plezierig is voor je omgeving, het houdt ook in dat je jezelf goed verzorgt. Echte elegantie kan niet zonder zelfliefde en zelfzorg. (Ik wilde hier graag een link plaatsen naar haar account, maar ik kan het niet meer vinden…)

Nog meer tips met de E, die ik kreeg in reactie op deze blog:
Mettje:
Eisen naar jezelf toe verlagen.
Eerlijk zijn dat het even wat minder gaat.

 

Ken je ons boek nog niet? In ‘Denk je dat je mij kunt helpen’ vertellen cliënt (ik, Loes) en therapeut (psycholoog Adriaan) om beurten over het proces van therapie. Wat gebeurt er in de gesprekken en door de therapeutische relatie? Interessant voor iedereen die interesse heeft in mentale gezondheid, voor zichzelf en/of beroepsmatig. Je kunt het boek natuurlijk gewoon bij de boekhandel bestellen, maar ook rechtstreeks bij de auteur (klik hier). Dan krijg je er een kaartje bij en verdien ik er net wat meer aan. Daar ben ik je dan dankbaar voor 😉

Ik geef ook regelmatig gratis online lezingen / Q&A sessies over ons boek: zie de aankondigingen daarvan op de site of meld je aan via de webshop van Boekselen (klik hier).

De auteur die haar eigen kaft wilde ontwerpen

lino kaft boek therapie denk je dat je mij kunt helpen

lino kaft denk je dat je mij kunt helpen boek therapieHet schijnt een nachtmerrie te zijn voor uitgevers: auteurs die denken dat ze zelf ook wel even een kaft kunnen ontwerpen. Nou ben ik inderdaad behoorlijk creatief, maar ik weet ook dat het een vak apart is. Maar toen er een illustrator genoemd werd die mogelijk iets stempel-achtigs kon maken voor onze kaft, gingen mijn radartjes toch draaien. Want ik maak al jaren stempels. Kleine stempels van gum. Zou ik iets groters kunnen maken, een echte linosnede, voor ons boek? Iets met een boom, zoals we al met de redacteur hadden besproken?

Ik heb er best lang over nagedacht voordat ik het durfde te opperen. Wat me uiteindelijk over de streep trok is dat ik het in ieder geval geprobeerd wilde hebben. Beter een kans wagen en mislukken dan eeuwig spijt hebben omdat ik het niet eens heb geprobeerd.

Op een onverwacht vrije zondag ging ik aan het werk. Ik begon met knippen en ging daarna voor het eerst met lino aan de slag. In deze blog (klik hier) vind je meer over dat proces.

Iedere keer dat ik nu de kaft zie, ben ik blij met mijn inbreng. En blij met de uitgever die me deze kans gaf.

De 6 D’s waar je gegarandeerd van opknapt

In mijn persoonlijke zelfhulp gereedschapskist zitten zes D’s. Werken ze ook voor jou? Of weet jij nog andere D’s die je helpen om je beter te voelen, geestelijk en/of lichamelijk? Ik hoor het graag! (Extra aangeleverde D’s vind je onder deze blog toegevoegd.)

Dekentjes

Heerlijke warmte en zachtheid, bescherming, omhulling… Waar zouden we zijn zonder dekentjes?! Mijn favoriete deken is zachtgroen en 2 meter of zelfs een beetje langer, zodat ik hem om mijn schouders kan slaan én om mijn lijf en benen kan wikkelen. Zit ik er eenmaal in, dan kan iedereen die iets aan me vraagt waardoor ik op moet staan op dodelijke blikken rekenen.

Huisgenoot: ‘Zal ik je een kopje thee aangeven?’ Ik: ‘Ja, graag!’

Dansen

Bewegen op muziek, dat is fijn! Sommige mensen gaan naar concerten, festivals of Biodanza om te dansen maar ik beweeg liever zonder publiek. Anders ga ik er teveel bij nadenken en dat is nou net niet de bedoeling.

Durven

Durven, dat is iets doen dat je eigenlijk spannend vindt. Maar je doet het toch. En dan ben je na afloop opgelucht, of zelfs trots op jezelf. Je kunt natuurlijk ook in je comfortzone blijven, maar dat is saai en daar groei je niet van. Dus kom er af en toe een beetje uit, al is het met je pink.

Dwalen

Dwalen is mijn ultieme ‘kunstenaarsafspraakje’ zoals Julia Cameron beschrijft in haar boek The Artist’s Way. Met de trein naar een andere plaats en daar een museum bezoeken. De expositie waar ik voor ging blijkt tegen te vallen. In plaats van de tram te pakken, wandel ik terug naar de trein, dwars door een buurt met prachtige oude panden. Ik pak ook iedere winkel mee die me nieuwsgierig maakt, zoals een vintage meubelzaak, een boekwinkel en plantenzaak. Ik heb geen route maar ga op de gok rechts, links of rechtdoor. Op een gegeven moment herken ik vast wel weer waar ik ben, en anders zal Google Maps me ongetwijfeld de weg naar huis wijzen. Ik kon even helemaal mijn eigen zin doen, zonder met iemand rekening te hoeven houden. Heerlijk.

Dankbaarheid oefenen

Het is bewezen goed voor je gezondheid, maar ik krijg er de kriebels van. Vooral als het in zo’n dankbaarheidsdagboek moet, iedere dag volgens een bepaalde formule. Verplichte dankbaarheid in een dwingende vorm, dat werkt niet voor mij. Het liefst vermijd ik het hele woord dankbaarheid en vraag ik me gewoon af waar ik blij om en mee ben. En probeer ik eraan te denken om de mensen om me heen ook af en toe te laten weten dat ik blij me ze ben.

Dankbaarheid komt bij mij vanzelf naar boven als ik in mijn art journal (creatief dagboek) werk. Al tekenend en schrijvend over de afgelopen dagen komen de bijzondere momenten en fijne gebeurtenissen vanzelf in mijn gedachten en op het papier terecht. Ook bij het boekselen valt mijn oog vaak op woorden die daarmee te maken hebben. Dingen waar ik vooral blij om ben zijn ervaringen van verbinding en herkenning met iemand anders, en momenten van rust en ontspanning. Goed om te weten, dan kan ik meer daarvan uitnodigen in mijn leven.

Denk je dat je mij kunt helpen?

Ons boek begint ook met een D! En ja, als ik ons boek zelf opnieuw lees, helpt dat mij. Want de dingen die ik leerde en besefte toen ik in therapie zat, vergeet ik soms ook weer. Of ze lijken minder belangrijk als ik druk ben met mijn dagelijkse gedoe. Ik was één keer daadwerkelijk in therapie, maar heb het proces al talloze keren opnieuw beleefd door mijn boek. Door het schrijven ervan, door het teruglezen, door gesprekken en mailwisselingen met lezers en door de presentaties die ik erover geef.

Daar bestaat ook een psychologische term voor die – kijk nou! – met een D begint: Doorwerken. Iedere keer kom je toch weer een klein stapje verder of dieper.

Ken je ons boek nog niet? In ‘Denk je dat je mij kunt helpen’ vertellen cliënt (ik, Loes) en therapeut (psycholoog Adriaan) om beurten over het proces van therapie. Wat gebeurt er in de gesprekken en door de therapeutische relatie? Interessant voor iedereen die interesse heeft in mentale gezondheid, voor zichzelf en/of beroepsmatig. Je kunt het boek natuurlijk gewoon bij de boekhandel bestellen, maar ook rechtstreeks bij de auteur (klik hier). Dan krijg je er een kaartje bij en verdien ik er net wat meer aan. Daar ben ik je dan dankbaar voor 😉

Ik geef ook regelmatig gratis online lezingen / Q&A sessies over ons boek: zie de aankondigingen daarvan op de site of meld je aan via de webshop van Boekselen (klik hier).

Extra D’s van mijn fans en volgers:

Lilia: Dutten
Hannie: De D van doorvoelen helpt mij. Dat wat er is, het nare gevoel doorvoelen. Waar zit het en hoe voelt het….
En Delen…..nog een D
Mettje: Doen – iets, wat dan ook, om even wat anders aan je hoofd te hebben.
Drinken van water, thee, of iets anders.
Duizend stukjes puzzel.
Denksport
Drek – er dwars doorheen, met je handen in de modder is ook fijn.
Dialoog schrijven – gesprek met wijze raad naar je jongere zelf of ouder of iemand anders. Twee kleuren pennen.
Dagboekschrijven! – dat ik dat niet als eerste noemde 🙃✍️
Renate: Doen
Annet: Dromen, dag en nacht. Verruimt je geest en zorgt voor brandstof.
Jenny: fijn om je even te lezen Loes. Doordacht en duidelijk. (Ook 2 D’s..) 😘

Overal groen en geel

geel briefje met 'sensitief' en groen briefje met 'operationeel uitvoerend'Sinds ons boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ uit is, zie ik overal groen-geel combinaties. Andere boekomslagen in die kleuren, maar ook beletterde busjes en gekleurde briefjes. Deze twee briefjes scoorden Hildy en ik tijdens een netwerkbijeenkomst voor ondernemers. Het zijn twee (van de vele) kwaliteiten die kansen bieden voor ondernemers. Twee prachtige kwaliteiten. De combinatie vind ik nog prachtiger: sensitief zijn én in staat om in de actie te komen. Ik voel die combinatie helemaal in mijzelf, en volgens mij voelde mijn buurvrouw Hildy die ook.

Iedere dag zie ik groen en geel en iedere dag ‘werk ik aan mezelf’. Ik leer mezelf nog steeds iedere dag beter kennen en meer liefhebben. Toen ik in therapie was zat dat proces in een snelkookpan. Maar het stopt nooit.

Het gebeurt dus tijdens netwerkbijeenkomsten met ondernemers (dankjewel Hans voor je geweldige 4-minutentraining).

Het gebeurt tijdens de online lezing die ik gaf over ons boek (Oh, ik heb zichtbare mensen nodig om mijn verhaal te kunnen delen, dank je wel Sandra! En dank je wel J. voor je fijne mail na afloop.).

Het gebeurt tijdens het Netflixen (dankjewel Robbie Williams voor die eerlijke documentaire).

Het gebeurt tijdens een workshop mandala knopen (dankjewel Claudia en Stefanie).

Nou ja, het gebeurt dus de hele week. Groen en geel zien is beter dan je groen en geel ergeren 😉
Ik wens jullie en mezelf een fijn weekend en veel groen & geel!