fbpx

Overal groen en geel

geel briefje met 'sensitief' en groen briefje met 'operationeel uitvoerend'Sinds ons boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ uit is, zie ik overal groen-geel combinaties. Andere boekomslagen in die kleuren, maar ook beletterde busjes en gekleurde briefjes. Deze twee briefjes scoorden Hildy en ik tijdens een netwerkbijeenkomst voor ondernemers. Het zijn twee (van de vele) kwaliteiten die kansen bieden voor ondernemers. Twee prachtige kwaliteiten. De combinatie vind ik nog prachtiger: sensitief zijn én in staat om in de actie te komen. Ik voel die combinatie helemaal in mijzelf, en volgens mij voelde mijn buurvrouw Hildy die ook.

Iedere dag zie ik groen en geel en iedere dag ‘werk ik aan mezelf’. Ik leer mezelf nog steeds iedere dag beter kennen en meer liefhebben. Toen ik in therapie was zat dat proces in een snelkookpan. Maar het stopt nooit.

Het gebeurt dus tijdens netwerkbijeenkomsten met ondernemers (dankjewel Hans voor je geweldige 4-minutentraining).

Het gebeurt tijdens de online lezing die ik gaf over ons boek (Oh, ik heb zichtbare mensen nodig om mijn verhaal te kunnen delen, dank je wel Sandra! En dank je wel J. voor je fijne mail na afloop.).

Het gebeurt tijdens het Netflixen (dankjewel Robbie Williams voor die eerlijke documentaire).

Het gebeurt tijdens een workshop mandala knopen (dankjewel Claudia en Stefanie).

Nou ja, het gebeurt dus de hele week. Groen en geel zien is beter dan je groen en geel ergeren 😉
Ik wens jullie en mezelf een fijn weekend en veel groen & geel!

5 dingen met een C waardoor je je beter voelt

Wat zit er in jouw zelfhulp gereedschapskist? Welke dingen kun je zelf doen om je beter te voelen? Ik weet er heel veel, ik heb ze zelfs beschreven in ons boek over therapie, maar vergeet ze gemakkelijk te gebruiken. Daarom dit alfabet, om mezelf scherp te houden.

In deze aflevering: 5 voel-je-beter tips die met een C beginnen.

Connectie

Het is volkomen normaal om je in jezelf terug te trekken als het even wat minder gaat. Even een pauze nemen is natuurlijk ook prima. Maar uiteindelijk kun je niet zonder menselijk contact. Dus bel of app een kennis en spreek af voor een kopje thee. Of knoop een praatje aan met iemand die naast je zit te wachten. Het hoeft niet eens echt ergens over te gaan, toch helpt het. Verbinding.

Creativiteit

Creativiteit is iets bijzonders. Het brengt je in beweging. Het helpt je om een ander perspectief te vinden. Of om te uiten wat er in je leeft. Je hoeft niet creatief te zijn om creativiteit te kunnen gebruiken om je beter te voelen. Het is gewoon een kwestie van doen, helemaal voor jezelf, omdat dat proces altijd werkt. Kun je wel een liefdevol zetje gebruiken? Kijk dan eens naar het boek ‘Creativiteit, géén kunst’ van Lia Nijman en Jenny de Bode, of naar ‘Uitgelezen’ (over boekselen) van mijzelf.

Chocola

Dit begrijpt iedereen. Toch een tip: ga voor kwaliteit, niet voor hoeveelheid. Hoe meer cacao, hoe beter.

Cabaret & Comedy

Zoek wat humor op. De meeste cabaretiers putten uit hun eigen levensverhaal, dus grote kans dat het over herkenbare issues gaat. Tip: zoek ook eens naar werk van de wat onbekendere artiesten. Op Wikipedia staat een lijst met Nederlandstalige cabaretiers. Vaak delen ze (delen) van hun werk op YouTube, Instagram en/of TikTok. Maar ook op Netflix vind je Nederlandstalige humor.

Challenges

Challenges zijn reeksen van ‘uitdagingen’ of lessen waarbij je je aan kunt sluiten, meestal gratis. Er zijn vele soorten challenges, vaak gericht op het veranderen van een gewoonte. Bijvoorbeeld om af te vallen, te leren tekenen of om te stoppen met roken. Het voordeel van een challenge is dat je deel wordt van een groep mensen die met hetzelfde bezig zijn. Dat helpt! En dat je meerdere dagen of weken achtereen een reminder krijgt, in de vorm van de volgende aflevering. Je vindt ze meestal via social media. Zoek op ‘challenge’ in combinatie met het onderwerp waaraan jij behoefte hebt, bijvoorbeeld ‘challenge opruimen’ of ‘challenge wandelen’. Natuurlijk kun je je ook alvast aanmelden voor de creatieve challenge die ik zelf verzorg: #12dagencreatief, die start op 24 december. Onderaan deze blog staat de link voor meer informatie en aanmelden.

Wat zijn jouw helpende C’s?

Ken jij ook positieve challenges of fijne boeken op het gebied van creativiteit? Weet je meer gezonde C’s? Of heb je tips voor manieren om wat makkelijker met iemand af te spreken? Deel ze, dan helpen we elkaar!

Liefs,
Loes

De linkjes:

Boek: Creativiteit, géén kunst
Boek: Uitgelezen
Challenge: #12dagencreatief 
Challenge: #durftetekenen
Wikipedia overzicht Nederlandstalige cabaretiers

 

Nagekomen C-tjes!

Mettje: Thee van Citroen en gember; Cake bakken; Contemplatiemoment.
Loes: Collage maken

Zinvol boek voor therapeuten en andere gewone mensen

Toen ik aan mijn eerste boek werkte (‘Uitgelezen’) werkte ik toevallig ook voor twee uitgeverijen. De ene had me ingehuurd voor een Facebook training, de andere voor een marketingplan voor een nieuw product. En allebei waren ze bereid om mijn andere boekideeën even aan te horen, toen ik daar na veel schroom over begon.

Deze uitgevers vertelden me dat er zeer veel manuscripten worden aangeboden van mensen die hun levensverhaal op papier hebben gezet. En dat daar amper een markt voor is, tenzij het toevallig het verhaal is van een beroemde persoon, of het ooggetuige verslag van de enige overlevende van een ramp van (inter)nationale omvang.

De belevenissen van ene Loes uit Gouda verkopen niet. Ook al ging ze in therapie. Ik ben namelijk heel gewoon.

Maar toen psycholoog Adriaan van ’t Spijker (mijn psycholoog) hoorde dat ik een boek wilde schrijven over hoe het is om in therapie te zijn, had hij een gave ingeving: we konden dat boek samen schrijven. Voor de goede orde: op dat moment was mijn therapie al meer dan een jaar afgerond.

En dat is uniek: beide kanten van het therapeutische proces in één boek.

Ja, er is een wereldberoemd boek dat nog steeds aangehaald wordt als hét voorbeeld van een goed beschreven interactie tussen therapeut en cliënt/patiënt. Dat is ‘In Therapie’ door Ginny Elkin en de Amerikaanse psychiater Irvin D. Yalom. Het boek dateert uit 1974. Oftewel: hoog tijd voor een moderne versie! Hoog tijd ook voor een versie die wat toegankelijker is. En Nederlands.

Ons boek is géén privé verhaal, maar wel heel persoonlijk. Onze ervaringen zijn zó ‘gewoon’ dat zeer veel mensen zich erin herkennen.

Cliënten nemen het boek mee naar therapie want ‘hier staat precies wat ik probeerde te zeggen’.

Therapeuten lezen dat ze niet de enigen zijn die het heel erg vinden – maar ook weer niet – als het even mis loopt in de therapeutische relatie. Door menselijk falen van de therapeut en/of de cliënt. Omdat dat nu eenmaal gebeurt, en omdat daar nu eenmaal het meeste wordt geleerd.

Therapeuten en coaches, in opleiding of in bedrijf: ik beveel ons boek van harte aan. En ook aan mensen die in therapie waren, zijn of zouden willen. Of die daar gewoon nieuwsgierig naar zijn. Hoe kan het dat praten helpt? Wat gebeurt er allemaal in en door die therapeutische relatie? Hoe ervaart de cliënt de dingen die jij doet, zegt of laat? Wat gebeurt er de rest van de week, buiten de sessie?

Bestel het boek bij de boekhandel etc. óf rechtstreeks bij de auteur. Of nou ja, bij één van de auteurs: bij Loes. Dan verdien ik er nét wat meer aan, zet ik er een handtekening in en stuur ik een kaartje mee. Ik kan ook een handtekening van Adriaan voor je regelen, als je een paar weken geduld hebt 😉

Ik kom trouwens ook graag langs voor een lezing. Bijvoorbeeld voor beroeps in de zorg, voor ondernemers, voor andere echte mensen… Met alle plezier! Met inhoud en vrolijkheid.

Verzoek tot slot: Heb je ons boek gelezen? Stuur ons dan een boekselfie of een recensie. vinden we leuk!

#psychologie #therapie #therapeutischerelatie #intherapie #schrijversvaninstagram

4 dingen met een B waardoor je je beter voelt

4 B’s waar je gegarandeerd van opknapt. Of 6. Het is maar hoe je telt.

Boekselen, buiten, bewegen, buiten bewegen, buren groeten en balansoefeningen.

Boekselen

Wat? Boekselen? Ja, boekselen. Boekselen is een creatieve techniek waarbij je een oud boek, dat je eigenlijk weg wilde gooien, gebruikt als persoonlijke speeltuin. Ik bedacht het woord ‘boekselen’ zelf maar er bestaan ook andere termen voor, zoals altered text en found poetry. Voor mij is het geen kunst maar een fijne persoonlijke hobby. Het spelen met woorden die me opvallen brengt mij rust en helpt met verwerken. Ook in de periode dat ik in therapie was boekselde ik veel, naast dagboekschrijven en art journaling in mijn creatieve dagboek. Als je meer wil weten over het effect van deze creativiteit dan kun je eens kijken op de site boekselen.nl. Tijdens de gratis online Q&A over ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ (donderdag 16 augustus 2023, 19.00 uur, hier kun je je aanmelden) zal ik wat meer vertellen over hoe creativiteit me hielp en helpt. Ook heb ik regelmatig gratis online lezingen over Boekselen (zie de agenda van Boekselen).

boekselen helpt om je beter te voelen

Buiten, Bewegen en Buiten bewegen

Bewegen is goed. Het leidt af en brengt je hoofd even in een andere omgeving. Nog beter: Buiten bewegen. Frisse, onvervuilde lucht verbetert onmiddellijk je denkvermogen (zulke dingen pik ik op uit het tijdschrift Medisch Dossier). Het zien van natuur met fractale vormen is ook fijn voor je hersenen. Je wordt er rustiger en gelukkiger van. Als je lichamelijk moe wordt van het buiten bewegen slaap je wellicht ook wat beter, en dat is ook weer mooi meegenomen.

Buren groeten

Mijn man kent alle buren bij voornaam maar ik kan als een zombie door de stad lopen zonder mensen te zien. Maar zodra iemand ‘Hé Loes!’ roept, schiet mijn hoofd omhoog. Iemand heeft me gezien! Waar, wie? Oh leuk, van harte een groet terug (als ik op tijd ben) en wellicht zelfs even een praatje. En kijk eens aan… ik voel me een beetje beter. Sociaal contact helpt, al is het een zwaai of glimlach in het voorbijgaan. Het uitwisselen van appjes en mailtjes werkt ook, naar het schijnt.

Balansoefeningen

Het positieve effect van balansoefeningen lijkt op dat van bewegen, maar dan met een beetje meer concentratie. Je zet niet alleen je lijf maar ook je hersenen aan het werk, waardoor stoffen vrij komen die een goed werk doen (neurotrofines zoals BNF en neurotransmitters zoals endorfine, serotonine en dopamine). Ze maken nieuwe hersencellen, nieuwe verbindingen tussen de hersencellen en nieuwe bloedvaatjes aan. Dit zorgt voor betere communicatie in je hersenen én er gaat meer voeding en zuurstof naar je hersencellen toe. Hierdoor voel je je beter en ervaar je minder pijn, angst en stress (dit heb ik van wijzijnmind.nl).

Er zijn vast nog veel meer ‘Betere B’s‘ te bedenken! Weet jij er ook nog een? Ik hoor het Bijzonder graag!

Over vlinders en therapeuten die van cliënten leren

Vlak voordat ons boek verscheen vond ik in de piepkleine galerie Mevrouw Boon in Moordrecht een bijzonder kunstwerkje. Het was een ouderwetse wekker, oranje, met in plaats van wijzers een opgezette witte vlinder. Ja, er stonden ook andere wekkertjes met vlinders in andere kleuren, maar déze alleen trok mijn aandacht. Want de witte vlinder speelde een rol in mijn therapie. De vlinder werd voor mij symbolisch voor de therapeutische relatie, en hielp me om die aan te gaan.

Ik kocht ‘Time Flies’ als cadeautje voor mezelf en sindsdien staat het op mijn bureau. Jammer genoeg weet ik niet wie het gemaakt heeft. Er staat wel een nummer onderop, voorafgegaan door een sterretje (denk ik): *23434.  Het staat dus in mijn blikveld, maar zoals zo veel voorwerpen in je dagelijkse omgeving zie je het op een gegeven moment niet echt meer.

(Inmiddels heb ik van Ron Eikenhout van Mevrouw Boon doorgekregen dat Time Flies is gemaakt door Daniël Pos, op Instagram te vinden onder de naam @posmeister.)

Wat gewoon is merk je niet meer op

Daar kwam verandering in toen ik gisteren vanachter mijn bureau een online workshop gaf aan auteurs. Ik geef marketingtraining en het thema was dit keer ‘Lezingen ter promotie van je boek’. Een van de opdrachten aan de deelnemers was: ‘Zoek een voorwerp in je huis dat een relatie heeft met je boek’.

Deze opdracht was tegelijkertijd de pauze halverwege de workshop, en dat gaf mij de gelegenheid om zelf ook om me heen te kijken naar een voorwerp dat met mijn boek te maken heeft. En daar zág ik hem opeens weer: de witte vlinder. En meteen begonnen er kwartjes te vallen. Want ik geef zelf ook lezingen naar aanleiding van ons boek (verschillende zelfs, voor verschillende doelgroepen) maar bij een ervan was ik nog niet tevreden over de opbouw. Maar met de vlinder als leidraad werd het opeens helemaal logisch.

De vlinder als leidraad

Ik gaf dus een training maar stak er zelf ook nog iets van op. Dat is helemaal niet gek, het gebeurt me regelmatig. Ook al is het duidelijk dat de deelnemers aan een training iets komen ‘halen’ en ik als trainer iets kom ‘brengen’ vindt er altijd ook een uitwisseling plaats. Sterker nog, als die er niet zou zijn zou ik mijn motivatie om te trainen snel verliezen. Na een training voel ik me vervuld en geïnspireerd door de inzichten die ik via de deelnemers heb gekregen.

En hoe zit dat in therapie? Niet veel anders, toch?

Je hoort er niet zo veel over omdat de cliënt centraal hoort te staan, soms op het krampachtige af. Maar ik denk juist dat het cliënten helpt om te weten dat zij ook effect hebben op hun therapeut. Dat is in ieder geval zoals ik het voel. Hoe zou dat komen? Ik denk dat het over gelijkwaardigheid gaat. Het is niet zo dat ik de mislukkeling ben en de therapeut degene is die alles wel op een rijtje heeft! We zijn allebei mensen met uitdagingen én veerkracht en de mogelijkheid om te leren en te ontwikkelen. De wetenschap dat ik ook een positief effect heb op mijn therapeut, ook zonder de details te weten, laat me voelen dat ik waardevol ben en dat geeft me moed en kracht.

Ik ben benieuwd hoe onze lezers, zowel de cliënten als de therapeuten, daar tegenaan kijken!

Verder lezen
Wil je meer weten over de lezingen? Klik hier voor de pagina over mogelijke lezingen, of bekijk de agenda op de homepage.
Wil je meer weten over mijn trainingen voor auteurs? Klik hier!
Blog ‘Een symbool dat helpt’ (ook over de vlinder) Klik hier.

Online lezing / Q&A met Loes

Op woensdagavond 16 augustus 2023 verzorgt Loes een gratis online lezing / Q&A over het boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’

In september 2022 verscheen bij Uitgeverij Lucht het boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ door Loes Vork en Adriaan van ’t Spijker. In dit boek beschrijven cliënt Loes en therapeut Adriaan afwisselend hoe het is om in therapie te zijn. Wat gebeurt er in therapie, door de gesprekken en de relatie?

Tijdens deze online bijeenkomst vertelt Loes over haar boek naar aanleiding van vragen door de deelnemers. Bij aanmelding kun je in het veld ‘opmerkingen’ al eventuele vragen kwijt, maar je kunt ook later je vragen mailen. Of je stelt ze terplekke.

Deelname is gratis.
De lezing / Q&A sessie vindt plaats via Zoom en is te volgen met een computer, laptop, tablet of smartphone.
Je kiest zelf of je zichtbaar en/of hoorbaar bent voor de andere deelnemers.
Na aanmelding (door de lezing ‘te kopen’ via deze webshop) ontvang je binnen enkele dagen per mail een link voor deelname. Vlak voor de sessie ontvang je nogmaals een reminder met link.

Klik hier om je aan te melden.

Voorwoord door Bram Bakker

Bram Bakker over ons boekDe eerste versie van het voorwoord van ons boek ‘Denk je dat je mij kun helpen?’ was een beetje een afstandelijk en algemeen verhaal over hoeveel mensen problemen ervaren met hun mentale gezondheid en hoe belangrijk goede hulp is. Maar de inhoud van ons boek is allesbehalve afstandelijk. En we kennen Bram Bakker ook en juist als iemand die het persoonlijke niet schuwt, bijvoorbeeld tijdens interviews en optredens en natuurlijk in zijn boeken, waarvan ‘Oud Zeer’ waarschijnlijk de bekendste is.  Daarom zijn we heel blij met de tweede versie van ons voorwoord. Je leest het hieronder.

Voorwoord

Om psychotherapeut of psychiater te worden moet je zelf ook een beetje therapie ondergaan. In mijn geval was het nog erger: ik zat al met allerlei problemen bij de studentenpsycholoog ver voordat ik met de opleiding tot psychiater begon… en veertig jaar later ga ik nog steeds regelmatig naar een wijze oudere dame, die me tegen betaling helpt om de problemen die ik ontmoet beter te begrijpen.
Eerder in het leven was het best noodzakelijk, die psychotherapie. Inmiddels is het een vorm van luxe die ik mezelf toesta. Ik ben dol op psychotherapie, ik houd er nooit meer mee op! Ik betaal het zelf trouwens…

Psychotherapie is de afgelopen decennia gelukkig steeds meer gemeengoed geworden. Steeds minder mensen voelen zich er nog beschaamd over om hardop uit te spreken dat ze ‘in therapie’ zijn. Het is uiteindelijk toch niet veel meer of minder dan verantwoording nemen voor je eigen welbevinden, net als sporten of een yogales volgen. Toch weten weinig mensen precies wat psychotherapie behelst. ‘Je praat met iemand die daarin is opgeleid over je problemen,’ hoorde ik ooit als definitie.

En dat klopt wel zo’n beetje. Maar, er valt veel meer over te zeggen. Vanuit het perspectief van de cliënt allereerst, maar zeker ook vanuit de psychotherapeut. Hoe leer je elkaar kennen? Wat zijn de precieze kaders? Wat wordt er wel en niet besproken? Wat gebeurt er in de loop van zo’n traject allemaal?

Er zijn vele vormen van psychotherapie en er zijn veel soorten problemen die aan de orde kunnen komen. Maar ook de persoonlijkheid van degene die hulp zoekt is een belangrijke variabele in wat er gebeurt, en die van de therapeut evenzeer. ‘In psychotherapie wordt gewerkt aan het kloppend maken van iemands verhaal,’ zei een ervaren psychotherapeut ooit tegen me, en dat is tot de dag van vandaag de mooiste omschrijving die ik heb gehoord. Psychotherapie is ook een intieme, persoonlijke ontmoeting tussen twee mensen. Het moet een veilige plek zijn, waar heldere afspraken en duidelijke grenzen gelden. Anders zal de uitkomst nooit optimaal kunnen zijn voor degene die de hulp heeft ingeroepen van een therapeut.

Ik heb een aantal therapeuten versleten. En steeds was de ontmoeting anders. Door de omstandigheden waarin we elkaar spraken, door wie ik op dat moment was, maar zeker ook door de persoon van de psychotherapeut tegenover me.

Dit boek biedt een bijzonder inkijkje in de spreekkamer van zo’n therapeut. Loes had de grote moed zich daarvoor open te stellen, maar Adriaan ging het persoonlijke ook niet uit de weg. In psychotherapie wordt er gewerkt aan een persoonlijk verhaal, van twee kanten. In dit boek kijk je mee in de keuken. Het is geen technische beschouwing, je wordt er als lezer echt in meegenomen. En geloof me: dat is heel bijzonder. Veel leesplezier!

Bram Bakker

Verplicht leesvoer voor iedereen in de geestelijke gezondheidszorg

Getuigenis van PatriesHier was ik wel even stil van, vanmorgen bij mijn wekelijkse netwerkontbijt. Het was voor mij een complete verrassing toen Patries me naar voren haalde om me deze getuigenis over ons boek te geven.

Dit is wat ze me vertelde:

‘Loes, geweldige Loes,

Toen ik begin 2022 hoorde van je boek, had ik niet kunnen vermoeden hoe dit boek mij zou intrigeren. Vanaf het voorwoord door Bram Bakker, die niet echt hoog in mijn favorietenlijst stond, werk ik ‘gepakt’. Het was lang geleden dat een boek mij zo bezighield, meenam. Afspraken werden verplaatst, want eerst het boek!

Ik wil jou (en Adriaan) bedanken voor jullie eerlijkheid, jullie humor. Ze gaven mij de bevestiging dat ik in al mijn psychiatrie jaren goed bezig was door mezelf te zijn.

Deze zelfde houding heb ik nu in mijn huidige werkzaamheden nog steeds. Ik vind het heerlijk om een inkijkje te geven in mijn leven / ervaringen om zo voor mijn cliënten de drempel te verlagen.

Ik heb jouw boek inmiddels een paar keer geadviseerd aan mensen die dachten er met een paar sessies ‘vanaf’ te zijn. De bewandelde weg wordt treffend weergegeven, soms pijnlijk, soms inzicht gevend, soms gewoon met een lach.

Eigenlijk vind ik dat het boek tot het verplichte leesvoer moet horen van iedereen die in de geestelijke gezondheidszorg wil werken. Ik zal het dan ook van harte aanbevelen!

Lieve, dappere Loes, dank je wel dat ik een stukje met je mee mocht wandelen.
Met het grootste respect en bewondering groet ik je,
Patries, Baijer Mediation’

Ik voel me blij, dankbaar en trots. En ik wens ons boek véél en véél meer lezers toe!

Als je een lastige periode aan ziet komen…

In ons boek kun je lezen hoe het komt dat ik de maand mei een lastige maand vind. Maar ik ben niet de enige die de maand mei koppelt aan mentale gezondheid: mei is internationaal uitgeroepen tot Mental Health Awareness Month.

Als je van tevoren al weet dat sommige dagen of periodes in het jaar lastig zijn, zou je zeggen dat je je daarop kunt voorbereiden. Extra rust inplannen bijvoorbeeld, of andere maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je jezelf zo goed mogelijk ondersteunt. Breng je hulpbronnen en hulptroepen in staat van paraatheid!

Tot zo ver de theorie. Nu de praktijk.

Ja, ik nam enkele maatregelen, zoals een vakantie inplannen met mijn dochter.

En helaas, ik slaagde er toch ook weer in om het een en ander te vermijden en weg te duwen. Waardoor ik me ‘opeens’ niet zo best voelde, dat niet kon plaatsen en het toch weer enkele dagen duurde voordat het kwartje wederom kon vallen. O ja, het is mei. O ja, dit heb ik ieder jaar. O ja, misschien is het verstandig om deze dagen even wat minder van mezelf te eisen.

Toen ik in therapie was ontdekte ik allerlei dingen die je kunt doen om je beter te gaan voelen. Ook nu nog kom ik allerlei nuttige dingen op het spoor in bijvoorbeeld boeken die ik lees en podcasts die ik luister. Een van de laatste tips die ik oppikte was dat het luisteren naar vogelgeluiden een positief effect heeft op je geestelijke gezondheid. Ik word vaak nét voor mijn wekker al uit mezelf wakker, en sinds ik dat weet van die vogelgeluiden neem ik ’s morgens in bed even bewust de tijd om naar het vroege vogelconcert te luisteren. Dat voelt echt fijn.

Veel van die zelfhulpacties zakken na een tijdje toch weer weg. Je vergeet ze. Daarom ben ik zo blij met mijn boek en met de aantekeningen die ik maakte tijdens therapie, want daardoor kan ik ze toch weer terughalen.

Als extra hulpmiddel heb ik ook een alfabet gemaakt met als thema ‘Knap je gegarandeerd van op’. Vandaag deel ik de eerste aflevering. Vogels luisteren staat er nog niet bij, dat komt pas vermoedelijk pas bij de V aan de beurt 😉

 

Van deze 4 A’s knap je gegarandeerd op

Afspreken

De mens is een sociaal dier. Spreek af met iemand die je graag mag, dat helpt. Even verbinding voelen. En even uit je eigen gedachtenspoor getrokken worden.

Ademen

Goed ademhalen schijnt bijzonder goed te zijn voor je gezondheid. Gisteren ontmoette ik Armanda Meulenberg, auteur van het boek ‘Levenslang zonder tralies’ en zij vertelde hoe belangrijk even goed ademen voor haar is. Dat had ik ook al begrepen uit het boek ‘Verademing’ door Koen de Jong en Bram Bakker. Toch maar weer eens erbij pakken…

Afwassen

Kleine huishoudelijke taken kunnen therapeutisch werken. Doe een simpel klusje, op je gemak en met je volledige aandacht. Dus nee, ff niet multitasken! Het is praktisch. Het is te overzien. Het geeft je het gevoel dat je zelf invloed hebt op je situatie. Je ziet effect van je inspanning. Het geeft voldoening. Het vermindert stress. Het is als een minimeditatie.
Laat ik nou net een hekel hebben aan afwassen… maar ik begrijp het principe. De was ophangen is ook goed.

Apps die steunen

Ja, daar heb ik jouw hulp bij nodig. Er zijn vast allerlei apps die steun bieden. Ik gebruik ze niet maar jij misschien wel. Ik hoor het graag!

Spreken over therapie

Tot slot even een actueel bericht: ik spreek op 11 mei 2023 over mijn boek bij de Zoetermeerse Zakenvrouwen, en op 26 juni geef ik een Gastcollege bij Fontys Hogeschool (studenten Verpleegkunde).

Daar wil ik meer van! Ik zoek gelegenheden waar mensen bij elkaar komen die interesse hebben in psychologie, therapie, mentale gezondheid, in boeken en auteurs en eventueel ook in netwerken en ondernemen.

Spreken over therapie

Naar aanleiding van ons boek ‘Denk je dat je mijn kunt helpen?’ kom ik graag vertellen hoe het is (als cliënt) om in therapie te zijn.

Of over hoe belangrijk het is om een netwerk te hebben als je ondernemer / ZZP’er bent en het even niet zo goed met je gaat.

Of over hoe het is om samen met je therapeut een boek te schrijven over je therapie en daar dus allebei open over te zijn.

Ons verhaal is interessant voor onder meer:
– studenten psychologie en verpleegkunde
– therapeuten, coaches, therapeuten in opleiding
– ondernemersnetwerken
– bibliotheken, boekhandels en leesclubs
– mensen die in therapie zijn / waren / willen en hun naaste omgeving

Eventueel kan de lezing worden gecombineerd met een workshop boekselen, een van de creatieve technieken die ik voor mezelf inzette in de tijd dat ik in therapie was, en waaraan ik in het boek zijdelings refereer.

Stuur me een persoonlijk bericht via de contactpagina van onze site denkjedatjemijkunthelpen.nl

Lichaam & geest zijn één geheel

Geestelijke gezondheid gaat hand in hand met lichamelijke gezondheid. Ook in de periode dat ik in therapie was besefte ik dat ik meer kon doen om mezelf te ondersteunen, zoals beweging, buiten zijn, verbinding ervaren met andere mensen en sporten. In ons boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ schrijven zowel psycholoog Adriaan van ’t Spijker als ikzelf (cliënt Loes) over deze holistische visie op gezondheid.

Hier ben ik aan het woord:

Holistische aanpak

Omdat ik zulke heftige reacties en zo´n stress voel in mijn lijf, bezoek ik een holistische masseur. Ik wil aangeraakt worden en ontspannen. Over de ontstoken peesplaten raadpleeg ik mijn vriendin, die fysiotherapeut is. Ze geeft me oefeningen en vertelt dat het lang kan duren. Ik lees dat depressie vaak samengaat met ontstekingen in je lichaam. Die heb ik, dus ik kies voeding en supplementen met een ontstekingsremmende werking. Ik heb grote moeite met het doorslikken van de pillen en ik ben twee weken intensief bezig om mijzelf dat te leren zonder over mijn nek te gaan. Ik begin met sporten onder begeleiding. Ik zoek bewust de zon op.

Ik doe kortom vreselijk mijn best om me beter te voelen. Ik noem sommige van deze dingen wel in mijn gesprekken met Adriaan, maar we gaan er nooit dieper op in. Dat vind ik jammer. Want waarom hebben we het hier niet over? Is het vervelend voor hem dat ik tegelijkertijd ook anderen voor mijn gezondheid inschakel? Is hij het oneens met mijn holistische aanpak? Of weet hij er niets van doordat het niet zijn terrein is?

 

En dit schrijft Adriaan onder meer:

het is een eenheid - Adriaan van 't SpijkerHet is een eenheid

In mijn opleiding moest ik iets leren over hersenen, zenuwen en over het stresssysteem van ons lichaam. Ik vond dat onzin, want psychologie gaat toch over emoties en over ons ‘geestelijk’ leven? In deze gedachten is de weerslag te zien van mijn opvoeding, waarin ik leerde dat het lichaam minder belangrijk is dan de ziel. Want het lichaam vergaat, maar de ziel blijft. Ik leerde dat we een lichaam hebben, maar een ziel zijn.

In mijn praktijk en door eigen ervaringen heb ik ontdekt hoe belangrijk ons lijf is. Dat dualisme onzin is. We hebben geen lichaam, maar we zijn het. En we hebben geen ziel, maar we zijn het. We zijn bezielde lichamen. Die eenheid is zo ontzettend belangrijk. Ons lichaam vertelt ons heel veel over hoe we ons voelen, en hoe we ons voelen heeft heel veel invloed op hoe ons lijf op een bepaald moment werkt.

Als ik boos ben dan voel ik die emotie mentaal, maar ook in mijn lijf. Ik krijg het warm en voel spanning in mijn spieren. Hetzelfde geldt voor alle andere emoties, deze zijn voelbaar in mijn lichaam. Hierdoor kan ik mijn lijf als een soort thermometer gebruiken: wat ik in mijn lijf voel, vertelt me soms hoe ik me emotioneel voel.

Het is voor je mentale gezondheid belangrijk dat je je lichaam leert ‘lezen’: wat vertelt mijn lichaam mij? Je lijf geeft je eerst vriendelijk signalen, met een beetje (spier) pijn of niet helemaal meer zoveel energie als eerst hebben. Als je daar niet naar luistert dan wordt je lijf steeds strenger, tot je uiteindelijk een keer uitvalt doordat je lijf zegt: ‘Nu is het wel even genoeg.’ Dan trapt je lijf hardhandig op de rem.

Dat vinden we vaak vervelend, want het komt altijd op een slecht moment. Je moet namelijk nog een deadline halen, een klant wacht op een presentatie of de verjaardag van je zoontje is morgen. Maar je lijf is onverbidde­lijk. Alleen als je je lijf goed verzorgt, doet je geest het ook goed. We zijn geen twee-eenheid van lijf en ziel. We zijn een eenheid van een bezield lijf.

 

Fit20 Gouda John OuwendijkIk ga al jaren naar John Ouwendijk van fit20 Gouda (en naar Joka – waarom moest je naar Frankrijk vetrekken?!). Het helpt mij echt om een vaste afspraak in de week te hebben en om tijdens het sporten persoonlijk begeleid te worden.

Ik train altijd alleen, zodat het echt even een moment voor mezelf is, zonder teveel prikkels. In deze sportschool geen publiek of harde muziek! In de 20 minuten van deze hoog intensieve training (langzame, gecontroleerde bewegingen) komen de belangrijkste spiergroepen aan bod.

Krachttraining heeft veel positieve effecten. Het kan je bloeddruk en je cholesterol verlagen. Het versterkt je hart en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het verbetert je stemming en verlaagt de kans op depressies. Het lijkt je ook te beschermen tegen dementie en cognitieve achteruitgang.

Denk je misschien dat 20 minuten sporten niet zoveel voorstelt? Doe dan even een proefles, ik spreek je graag na afloop! 😉

Boek in de wachtruimte

Oh en John: dankjewel dat ons boek in jouw wachtruimte mag liggen en dat je het cadeau deed aan je medewerkers. Ik weet dat je nog nieuwe medewerkers zoekt, dus als je in de buurt van Gouda woont, werk zoekt en interesse hebt in sport: kijk daar even naar! Je wordt intern opgeleid.