Dingen die helpen
Welke dingen helpen jou? Waar word je blij van, wat brengt jou in beweging? Teken een muurtje en noteer die helpende dingen in de stenen van het muurtje. Of verzin een andere passende vorm voor je zelfhulpverzameling, zoals een letterbak, ladekastje, slinger van vlaggetjes, kerstballen in een boom…
Het onderstaande muurtje bouwde ik voor mezelf toen ik nog maar net in therapie was. Toen ik het (veel) later aan mijn therapeut liet zien, merkte hij op dat het bijna allemaal dingen waren waarbij ik alleen was. Verbinding met andere mensen was amper vertegenwoordigd. Dat klopt helemaal bij de conclusie die ik ooit heb getrokken dat ik het kennelijk allemaal zelf en alleen moet doen in het leven. Deze conclusie hielp me destijds en zorgde ervoor dat ik goed werd in mijn eigen weg gaan en dingen alleen doen. Maar het werd een patroon dat me ook belemmert, want hij zorgt ervoor dat ik niet gemakkelijk hulp vraag en vaak een moeilijker weg kies dan nodig is.
In de journal pagina’s hieronder heb ik een soort gebruiksaanwijzing voor mezelf gemaakt. Hij bevat dingen waar ik alert op kan zijn (signalen) en dingen die me helpen, en waarom. Sommige dingen heb ik al goed voor mezelf geregeld en andere zijn nog werk in uitvoering. Ik heb enkele weken aan deze pagina’s gewerkt en er steeds nieuwe dingen aan toegevoegd. Die kwamen bijvoorbeeld bij me op als ik ’s morgens wakker werd, onder de douche stond, een film keek of een tijdschrift las. Door er op die manier langere tijd mee bezig te zijn, oefende ik met zelfzorg en zelfliefde. Dat is een proces dat nog steeds gaande is.
De koppen heb ik gemaakt door de letters eerst met een zacht, dik potlood te tekenen en daarna te omlijnen met pen. Ik heb ze ingekleurd met ecolinestiften en aquarelstiften met een penseelpunt
In therapie durfde ik pas na een poosje mijn creatieve werk te laten zien aan de therapeut. Toen ik dat eindelijk deed, was het in een sessie voordat de vakantie begon. Na afloop voelde ik me letterlijk ziek door de ervaring en mijn zelfkritische gedachten daarover. Ik voelde een stevige pijn onder mijn borst en vroeg me enkele dagen lang af waar die pijn door kwam.
Op pagina 74 in ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ schrijf ik:
Die pijn onder mijn borst is angst, besef ik. Angst om afgewezen te worden door Adriaan, nu hij heeft gezien en gelezen wat ik allemaal denk en voel. Maar de komende weken spreek ik Adriaan niet en we staan op het punt om op vakantie te gaan. Hoe kan ik ontspannen en hoe kom ik van die angst en pijn af? Ik las ooit in een artikel dat ‘in het nu zijn’ helpt bij angst voor iets wat in de toekomst mogelijk gaat gebeuren. We gaan kamperen op Vlieland en het is prachtig weer. Ik besluit me te concentreren op het hier en nu: op Vlieland, met mijn gezin, ben ik veilig en vrij.
Om mezelf tijdens de vakantie te helpen om ‘in het nu’ te zijn en mijn focus op positieve, helpende dingen te houden, maakte ik een spread (2 journal pagina’s naast elkaar) met kleine vlakjes die ik gedurende de dagen vulde met fijne, positieve momenten. Eigenlijk is dit ook een soort tracking schema, dat me hielp om de focus te houden waar ik hem nodig had.
Klik hier om het boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ bij de auteur te bestellen.
Dit is deel 4 van een serie van twaalf voorbeelden van creativiteit die je kunt gebruiken om jezelf te ondersteunen. Je voert de opdrachten of suggesties uit in een leeg boekje zoals een schetsboekje, dummy of een plakboek. Je kunt natuurlijk ook ander papier gebruiken en dat misschien later zelf inbinden, of op boekpagina’s werken die je al dan niet voorbehandelt met acrylverf of gesso.
De voorbeelden maken deel uit van de creatieve mailreeks #12dagencreatief 2024-2025 die wordt verzonden via een maillijst waarvoor je jezelf gratis kunt aanmelden (klik op deze link). Van Kerst 2024 tot Driekoningen 2025 worden de mails dagelijks verzonden, en daarna opnieuw in maandelijkse afleveringen gedurende heel 2025. Aanmelden kan altijd, ook als de reeks al is begonnen.
- Een boekje voor jezelf – Introductie
- Dag 1: Hoe gaat het met je?
- Dag 2: Teken je gedachten
- Dag 3: Houd je vorderingen bij
- Dag 4: Dingen die helpen
- Dag 5: Fijne focus
- Dag 6: Gezien worden
- Dag 7: Tijdlagen
- Dag 8: Wees eens lekker boos
- Dag 9: Woorden vinden
- Dag 10: Rust in beeld
- Dag 11: Patroon veranderen
- Dag 12: Kiezen