Gezien worden
Hoe fijn is het om als mens gezien te worden door iemand anders, die kijkt zonder oordeel en met volle aandacht. Zoek naar afbeeldingen van ogen en maak er een collage mee. Of zoek op een pagina uit een boek naar woorden die te maken hebben met ‘zien’ en maak er een tekening of collage bij. Het oog dat ik tekende nam ik met behulp van een lichtbak over van een afbeelding die ik op internet vond.
Als je een collage maakt, kies dan afbeeldingen die je aanspreken en die symbool staan voor hoe je over dit onderwerp denkt en voelt. Ik koos een spiegel als verwijzing naar het kijken naar mezelf. Zorgvuldig onderzoeken wat er speelt. De poes die achter het raam naar me kijkt staat symbool voor anderen naar me laten kijken en dit leren ervaren als liefdevol en veilig.
In het onderstaande werk stond ik stil bij mijn behoefte om gezien te worden. Het is een behoefte die ik afwees in mezelf, en door dit te maken oefende ik met het accepteren en uitspreken van mijn behoefte. Ik maakte een oplossing met aquarelverf en schilderde met deze kleur meerdere rechthoeken over elkaar heen, steeds een beetje kleiner. Tussendoor moet de verf natuurlijk goed drogen, dus dit is een klusje waar je al snel een paar dagen mee bezig bent. Het proces biedt alle gelegenheid om er wat langer bij stil te staan en mee te oefenen.
Op pagina 50 in ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ schrijf ik:
Hij kijkt mij aan
De therapeut kijkt me aan. Het is zenuwslopend om die blikken te moeten ondergaan. Terugkijken doe ik dan ook amper. Ik kijk weg, naar de vacht op de vloer waar ik ook vandaag mijn stoel met twee poten op heb gezet. Of ik richt mijn ogen op de hoek van de spreekkamer. Als ik even snel opkijk naar Adriaan dan zit hij altijd naar mij te kijken. Om gek van te worden.
Ik knip een citaat uit een tijdschrift: ‘De blik van de ander kan bevestigen dat je er mag zijn.’ Ik vrees dat er niets van me overblijft als ik echt naar mij laat kijken en terug zou kijken. Dan wordt zichtbaar hoe slecht ik vanbinnen ben en zie ik de afwijzing. Tegelijkertijd wil ik graag gezien worden. Zo enorm graag, dat mijn zelfkritiek overuren draait.
Maar in dat citaat gaat het over bevestiging en over ‘er mogen zijn’. Het is de bedoeling dat ik besef dat ik er mag zijn, net als ieder ander. Ik ben er, dus ik mag er zijn. Ook al weet ik niet waarom ik er ben, ik mag er zijn. Met al mijn fouten en tekortkomingen mag ik er nog steeds zijn. Ik mag mijzelf zien, ik mag mijzelf zijn.
Wanneer ik dit opschrijf zit die therapeut al zo’n twee maanden met die boodschap naar mij te kijken. Het zal nog lang duren voordat ik het ook maar een beetje kan voelen.
Klik hier om het boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ bij de auteur te bestellen.
Dit is deel 6 van een serie van twaalf voorbeelden van creativiteit die je kunt gebruiken om jezelf te ondersteunen. Je voert de opdrachten of suggesties uit in een leeg boekje zoals een schetsboekje, dummy of een plakboek. Je kunt natuurlijk ook ander papier gebruiken en dat misschien later zelf inbinden, of op boekpagina’s werken die je al dan niet voorbehandelt met acrylverf of gesso.
De voorbeelden maken deel uit van de creatieve mailreeks #12dagencreatief 2024-2025 die wordt verzonden via een maillijst waarvoor je jezelf gratis kunt aanmelden (klik op deze link). Van Kerst 2024 tot Driekoningen 2025 worden de mails dagelijks verzonden, en daarna opnieuw in maandelijkse afleveringen gedurende heel 2025. Aanmelden kan altijd, ook als de reeks al is begonnen.
- Een boekje voor jezelf – Introductie
- Dag 1: Hoe gaat het met je?
- Dag 2: Teken je gedachten
- Dag 3: Houd je vorderingen bij
- Dag 4: Dingen die helpen
- Dag 5: Fijne focus
- Dag 6: Gezien worden
- Dag 7: Tijdlagen
- Dag 8: Wees eens lekker boos
- Dag 9: Woorden vinden
- Dag 10: Rust in beeld
- Dag 11: Patroon veranderen
- Dag 12: Kiezen