Woorden vinden
Knip 10 tot 20 woorden die jou aanspreken uit tijdschriften, kranten of oude boekpagina’s. Daar hoeft geen logica achter te zitten. Het kunnen woorden zijn die toepasselijk zijn, of mooi, of grappig, of emotie oproepend. Alles is goed. Plak ze onder elkaar aan de zijkant van een pagina in je journal. Verzin met ieder woord een of meer zinnen en schrijf dat erachter.
Het lijkt allemaal maar toeval en onbelangrijk wat er op die manier gebeurt, maar het frappante is dat er toch altijd wel iets van betekenis tevoorschijn komt wanneer je het toeval de ruimte geeft. Deze techniek is heel fijn als je het gevoel hebt dat je vast zit of dat je de kern van iets niet kunt bereiken. Je komt op nieuwe gedachten en je vindt nieuwe invalshoeken. Spelen is belangrijk!
In therapie worstelde ik vaak met het vinden van de juiste woorden om precies uit te drukken wat ik bedoelde. En dan helpt het om ‘eromheen’ te kunnen spelen met bijvoorbeeld de bovenstaande techniek. Om al schrijvende of pratende te zoeken.
Ik houd erg van taal en ik ben me bewust van de kracht en het effect van woorden. Als een woord raak is, kan het voor mij letterlijk als een opluchting voelen. Wanneer er synoniemen bestaan, dus verschillende woorden voor hetzelfde, vind ik het interessant om te onderzoeken wat de verschillen zijn tussen de synoniemen. Want ieder synoniem heeft toch een eigen klank en maakt andere associaties los. Per persoon kan dat ook nog eens verschillen. Ik kan me voorstellen dat woordkeuze ook een belangrijk instrument is voor een therapeut.
Op pagina 159 in ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ schrijf ik:
Verzwegen plan
Hoewel de 45 minuten me meestal veel te snel voorbijgaan, gebeurt er heel wat in die drie kwartier. Meer dan ik kan verwerken. Ik ga in de week erna zelf verder met wat ik kon horen en onthouden. Soms komt een opmerking die aanvankelijk aan me voorbijging opeens alsnog omhoog, als gedachte bij het wakker worden of door iets wat ik meemaak.
Zoals de opmerking van Adriaan dat therapie vooral een ‘talig’ gebeuren is. Doordat hij het verder niet uitlegt (was de tijd om?) begrijp ik niet wat hij ermee bedoelt. Misschien dat taal beperkingen heeft? Of juist dat het in mijn geval fijn is omdat ik zo van taal houd? Of wil hij zeggen dat het belangrijk is om het juiste woord te kiezen, omdat woorden krachtig zijn? Het onderwerp komt niet meer ter sprake.
Klik hier om het boek ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ bij de auteur te bestellen.
Dit is deel 9 van een serie van twaalf voorbeelden van creativiteit die je kunt gebruiken om jezelf te ondersteunen. Je voert de opdrachten of suggesties uit in een leeg boekje zoals een schetsboekje, dummy of een plakboek. Je kunt natuurlijk ook ander papier gebruiken en dat misschien later zelf inbinden, of op boekpagina’s werken die je al dan niet voorbehandelt met acrylverf of gesso.
De voorbeelden maken deel uit van de creatieve mailreeks #12dagencreatief 2024-2025 die wordt verzonden via een maillijst waarvoor je jezelf gratis kunt aanmelden (klik op deze link). Van Kerst 2024 tot Driekoningen 2025 worden de mails dagelijks verzonden, en daarna opnieuw in maandelijkse afleveringen gedurende heel 2025. Aanmelden kan altijd, ook als de reeks al is begonnen.
- Een boekje voor jezelf – Introductie
- Dag 1: Hoe gaat het met je?
- Dag 2: Teken je gedachten
- Dag 3: Houd je vorderingen bij
- Dag 4: Dingen die helpen
- Dag 5: Fijne focus
- Dag 6: Gezien worden
- Dag 7: Tijdlagen
- Dag 8: Wees eens lekker boos
- Dag 9: Woorden vinden
- Dag 10: Rust in beeld
- Dag 11: Patroon veranderen
- Dag 12: Kiezen